Zrak.ekoakcija

Zenica i Ilijaš jutros najzagađeniji

lukavac zagadjenost

Osjetljive grupe stanovništva su i stariji, trudnice i djeca koji bi trebalo da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom

U pojedinim gradovima Federacije BiH vazduh je i jutros ocijenjen kao nezdrav, a najlošija situacija je u Zenici gdje je indeks kvaliteta bio 162 i Ilijašu 157, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Zagađenost vazduha ovog nivoa opasna je za osjetljive grupe, pa su zbog toga mogući pojačani simptomi i intenzitet bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa.

Osjetljive grupe stanovništva su i stariji, trudnice i djeca koji bi trebalo da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 časova, vazduh nezdrav za osjetljive kategorije izmjeren je u Sarajevu sa indeksom od 132, a slijedi Goražde sa 122 i Tuzla 101.

Umjereno zagađen vazduh jutros je bio u Kaknju, dok je u Jajcu okarakterisan kao dobar.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.