Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica opet bez grijanja u stanovima i školama

BiH

grijanje hladnoca (2)

U Zenici je ponovno došlo do prekida isporuke toplotne energije za daljinsko grijanje grada.

Prema saopćenju kompanije ArcelorMittal Zenica ponovno je zaustavljen rad oba koltla kojim se griju stambeni i poslovni prostori u Zenici.

U petak, 27.janura, uočeno je manje curenje na kotlu broj 2 i taj kotao je zaustavljen, a pokrenut rad kotla broj 1 što je omogućilo da se isporuka toplotne energije za grijanje grada nastavi, samo u smanjenom obimu s jednom trećinom uobičajene isporuke.

Napori zaposlenika kompanije nisu pomogli i poslije otklanjanja kvara, ‘kotao broj 2’ je pokretan u dva navrata, ali oba puta bez uspjeha, jer su naknadno otkrivena dva nova curenja na unutrašnjem dijelu sistema i na njihovom otklanjanju se još radi.

– Sinoć je, nažalost, došlo i do curenja na kotlu broj 1, zbog čega je zaustavljen i njegov rad, te je isporuka toplotne energije za grijanje grada zaustavljena. Timovi kompanije ArcelorMittal Zenica intenzivno rade kako bi što prije osposobili jedan od kotlova, a normalizacija stanja se očekuje najranije u ponedjeljak navečer, saopćila je menadžerica za komunikacije Dijana Božić-Srdanović.

 

Produžen raspust

U svim osnovnim i srednjim školama na području Grada Zenice koje koriste usluge gradskog daljinskog grijanja, zimski raspust je produžen do srijede, 1. februara.

Ministar za obrazovanje, nauku i kulturu ZDK Mensur Sinanović je, u skladu sa ovlaštenjima, donio odluku da zbog nastalog kvara na postrojenjima za proizvodnju toplinske energije za daljinsko zagrijavanje školskih objekata u Gradu Zenica, zimski raspust za osnovne i srednje škole na području Grada koje koriste usluge gradskog daljinskog grijanja, bude produžen za dva dana.