Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokrenuta inicijativa

Zeničani danas potpisuju peticiju za zaustavljanje gradnje HE “Janjići”

130321_softic_zijad

Razlozi za pokretanje inicijative, napominje Alibegović, su ekološki momenti, ali i vrijednost investicije te benefiti koje će biti ostvareni. Pogotovo što je, kaže, danas neuporedivo jeftinija cijena struje proizvedena iz vjetroelektrana nego iz hidroenergije

Eko forum i Arhus centar iz Zenice pokrenuli su građansku inicijativu za prikupljanje potpisa za upućivanje peticije za stavljanje van snage odluke Gradskog vijeća Zenice o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju te zaustavljanje izgradnje hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni.

Gradsko vijeće je tu odluku donijelo na sjednici 28. decembra prošle godine, a na osnovu zaključka o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije za izgradnju te hidroelektrane, koju je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo 28. marta 2013. godine.

Zeničani će peticiju potpisivati danas sve do 14 sati, a za upućivanje peticije te ponovno odlučivanje na sjednici Gradskog vijeća Zenice, nužno je prikupiti 1.500 potpisa građana.

– Aktivisti iz mjesnih zajednica koje pripadaju toj lokaciji- Janjići, Tišina, Gorica i Drivuša, već su, otprilike, na tim lokacijama skupili polovicu od tog broja potrebnih potpisa. Nadam se da ćemo uspjeti skupiti potrebnih 1.500 potpisa, mada je potrebno uzeti puno podataka od građana, a svi nisu voljni da daju toliko puno podataka- kaže predsjednik Eko-foruma Zlatan Alibegović.

Razlozi za pokretanje inicijative, napominje Alibegović, su ekološki momenti, ali i vrijednost investicije te benefiti koje će biti ostvareni. Pogotovo što je, kaže, danas neuporedivo jeftinija cijena struje proizvedena iz vjetroelektrana nego iz hidroenergije.

– Ako se grade ovakvi objekti, koji imaju višestruke ekološke štete po lokaciju, onda se to i ne poredi. Rijeka Bosna je tipična rijeka, sa puno taloga koji nosi u svom toku te puno smeća, koje svaka poplava donese.

Na lokaciji će biti velikih promjena u ambijentu. U režimu toka promjene će se odraziti na kvalitet vode rijeke Bosne, jer je lokacija Janjićkih slapova prirodni filter koji popravlja kategoriju Bosne i podiže je za jednu klasu više. Znači, unosi se kisik, voda se hladi…pa, poslije te lokacije, dobijemo kvalitetniju vodu nego prije njenog dolaska na Janjićke slapove – ističe Alibegović.

Realizacijom investicije, dobit će se suprotan efekat- usporit će se tok, doći će do zagrijavanja rijeke, isparavanja kisika…Brana će, napominje, tokom poplava nakupiti velike količine PVC otpada, a što nije riješeno projektom.

– Narušava se i prirodni ambijent. Tamo je stanište vidre, dokazano je da ima i mladice- zbog uticaja rijeke Lašve, a to su zaštićene vrste. To su, za dobar dio stanovništva nebitni elementi, ali su pokazatelji biodiverziteta, što je u Evropi vrlo cijenjeno – podsjeća Alibegović.

Planirana instalisana snaga od 17,5 megavata, napominje Alibegović, snaga je koju „pokreće jedan motor u ArcelorMittalu- recimo, motor turboduvaljke“.

– Sada, vi, vidite koliko je to isplativa investicija. Date 120 miliona KM, a to će, sigurno, izaći i više – smatra Alibegović.