BiH

Život bez čistog zraka

Zeničani o zagađenju zraka: Oči počinju da peku, a veš pocrni

20/12/2018

„Svaki drugi komšija je bolestan, svaki četvrti ima rak, a svaki deseti je mrtav“, naveo je Lemeš

Nakon prestanka snježnjih padavina vrijednosti zagađenja zraka u Zenici bile su u “crvenom”, a Zeničani ističu kako je živjeti i disati u gradu postalo nepodnošljivo. Zrak doslovno postaje ljut i oči peku, piše TRT World.

„Veš koji sušimo napolju jednostavno postane crn“, kaže Fikreta Mahmić (57) koja sa mužem Nedžibom živi nedaleko od ArcelorMittala, kompanije koju zenički stručnjaci smatraju najvećim zagađivačem zraka u užoj regiji.

Oboje su bolesni i imaju probleme sa plućima, što samo potvrđuje rezultate istraživanja koje je kompletirao kantonalni Institut za javno zdravstvo 2011. godine. Naime, u ovom izvještaju je navedeno da su od 2002. do 2011. godine tumori postali drugi najveći uzrok smrti među mještanima.

„Zagađenje zraka je ovdje jedina tema o kojoj se priča zimi, pa i na proljeće“, priča Nedžib.

Fikreta dodaje da bi ljudi koji rade u državim organima trebali biti zabrinuti zbog uslova u kojima živi zeničko stanovništvo.

„Kada su naša djeca bila mala pokušala sam nagovoriti Nedžiba da se preselimo u moje rodno selo, ali on bi tako postao crna ovca u svojoj porodici, jer muškarci ne trebaju da žive u kući svoje žene. Ali ko zna, da smo to učinili, možda bismo bili boljeg zdravlja“, kazala je Fikreta.

U Zenici su održani i protesti zbog zagađenja zraka, a na jednom transparentu je pisalo: „Preživjeli smo i rat. Preživjet ćemo i vas“.

Na alarmantno zagađenje zraka u Zenici već godinama upozorava profesor Samir Lemeš.

„Svaki drugi komšija je bolestan, svaki četvrti ima rak, a svaki deseti je mrtav“, naveo je Lemeš, opisujući opasnosti od zagađenja zraka u ovom gradu.

On je podsjetio da je zagađenje poraslo nakon Drugog svjetskog rata kada je bivša Jugoslavija uvezla mašineriju iz Rusije i proširila industriju u Zenici.

„Ali ta vrsta tehnologije je bila pogodna za otvorene prostore kakvi postoje u Sibiru, a ne za doline kakva je Zenica“, kazao je Lemeš te dodao da je nakon posljednjeg rata u BiH težnja ka profitu bila jača od zaštite zdravlja ljudi.

Samir Lemeš

On je podsjetio da su iz ArcelorMittala svojevremeno obećali realizaciju 200 projekata na osnovu kojih bi se zagađenje značajno smanjilo.

„Ali to je bila igra sa brojkama, jer su oni napravili 182 manja koraka kao što je postavljanje natpisa. Značajniji koraci, kao što je izrada osnovne studije i instaliranje mašinerije koja bi spriječila izbijanje prašine, do sada nisu realizovani“, rekao je Lemeš za TRT te dodao:

„Mi ne želimo da zaustavimo njihovu proizvodnju. Mi jedino tražimo da nivo zagađenja zraka bude smanjen i da ArcelorMittal poštuje norme. Ne želimo reći krvniku da prestane sa ubijanjem, mi mu samo sugerišemo da to učini na jedan higijenski način“.

 

Komentari

Autor: TRT World

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.