Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeničani ponovo bez grijanja, kvarovi na oba kotla

zenica – kotlovi – grijanje

Građani Zenice će od nedjelje navečer ponovo boraviti u hladnim stanovima zbog kvara na kotlovima za grijanje broj 1 i 2, a iz kojih se proteklih dana isporučivala smanjena količina toplotne energije, piše Anadolu Agency (AA).

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica su u saopćenju za Anadolu Agency (AA) potvrdili da je došlo do novih problema s isporukom toplotne energije za grad.

Zbog curenja na kotlu broj 2 koji je korišten jer se nalazi u boljem stanju od kotla broj 1, kotao je zaustavljen, dok je isporuka toplotne energije išla u smanjenom obimu sa osposobljenog kotla broj 1.

“Pošto je u petak, 27.01. uočeno manje curenje na kotlu broj 2 ovaj kotao je zaustavljen, a pokrenut rad kotla broj 1, što je omogućilo da se isporuka toplotne energije za grijanje grada nastavi, samo u nešto smanjenom obimu, otprilike za 1/3 od uobičajene isporuke. Poslije otklanjanja ovog kvara, kotao broj 2 je pokretan u dva navrata, ali oba puta bez uspjeha jer su naknadno otkrivena dva nova curenja na unutrašnjem dijelu sistema i na njihovom otklanjanju se još radi”, napisano je u saopćenju.

Normalizacija stanja se očekuje u ponedjeljak navečer, navodi se u saopćenju iz kompanije ArcelorMittal u čijem se vlasništvu nalaze dva kotla izgrađne 1974. godine.

“Večeras je, nažalost, došlo i do curenja na kotlu broj 1, zbog čega je zaustavljen i njegov rad, te je isporuka toplotne energije za grianje grada zaustavljena. Timovi kompanije ArcelorMittal Zenica intenzivno rade kako bi što prije osposobili jedan od kotlova, a normalizacija stanja se očekuje najranije u ponedjeljak navečer”, potvrđeno je iz ArcelorMittala Zenica.

Kotlovi su zbog dotrajalosti tokom mjeseca januara nekoliko puta zaustavljani radi kvarova. Prvi put u mjesecu januaru se to desilo 8. januara kada su vanjske temperature bile oko -19 stepeni Celzijusa. Kvarovi su se u mjesecu januaru ponavljali nekoliko puta ostavljajući Zeničane s hladnim radijatorima.