Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon dvije sedmice

Zenička bolnica će danas obnoviti “hladni” operativni program

Kantonalna bolnica Zenica

Zenička bolnica, naime, od 31. januara nije radila operacije iz “hladnog” programa, odnosno protekle su dvije sedmice radili samo hitne opreracije

Usljed značajnog poboljšanja epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i znatno manjeg broja hospitaliziranih pacijenata te zaraženog osoblja, Kantonalna bolnica Zenica danas bi mogla ukinuti odluku o obustavi “hladnog” operativnog programa – najavio je za Fenu direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Zenička bolnica, naime, od 31. januara nije radila operacije iz “hladnog” programa, odnosno protekle su dvije sedmice radili samo hitne opreracije.

-U toku je sjednica Operativnog tima te očekujemo da će biti donesena odluka o ukidanju te odluke, odnosno da ćemo ponovo početi raditi i ‘hladni’ operativni program. Očekujemo da će biti ukinuta i odluka o zabrani korištenja godišnjih odmora, koja je bila na snazi skoro dvije sedmice – ističe Skomorac.

KBZ u odnosu na prošli ponedjeljak ima duplo manji broj hospitaliziranih pacijenata na Odjelu za Covid-19.

-Trenutno imamo devet pacijenata na Odjelu intenzivne njege, od kojih šest i na respiratoru. U protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta – naveo je.

Bolja je situacija i s brojem zaraženog zdravstvenog osoblja. Na kraju prošle sedmice, 30-ak radnika te bolnice bilo je u izolaciji, dok nove podatke tek očekuju tokom dana. Podsjećanja radi, samo prije sedam dana, 60-ak radnika KBZ-a zbog zaraze koronavirusom nije dolazilo na posao.

Opća bolnica Tešanj, koja je odluku o obustavi “hladnog” operativnog programa donijela još u prošli ponedjeljak, također ima znatno manji broj pacijenata.

-Trenutno imamo 16 pacijenata, odnosno za trećinu manje nego prošli ponedjeljak. Samo četvero pacijenata je koji su vakcinisani. Možemo konstatirati da je situacija znatno povoljnija, a i zadnji smo smrtni slučaj imali u petak. Međutim, ni ta smrt nije bila direktno uzrokovana Covidom, jer se radilo o pacijentu koji je imao i više drugih bolesti – napominje direktor OBT Omer Bedak.

Ta bolnica nema puno problema sa zaraženim osobljem te može, kako je rekao Bedak, odgovoriti svim svojim obavezama.