Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skomorac potvrdio

Zenička bolnica ipak donijela odluku o suspenziji “hladnog” operativnog programa

120320_kbz3

Drugo polugodište u tim školama trebalo je početi 24. januara, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije i drugi put prolongiran povratak đaka u školske klupe

Kantonalna bolnica Zenica, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane infekcijom Covida-19, ponovo je suspendirala “hladni” operativni program – potvrdio je Feni direktor te ustanove Rasim Skomorac.

KBZ je “hladni” operativni program potpuno bila suspendirala i 1. novembra prošle godine, ali je, sredinom decembra, bila djelomično bila aktivirala i operativni program za pacijente koji nisu bili hitni slučajevi.

– Nova će odluka stupiti na snagu u ponedjeljak, 31. januara, do kada ćemo odraditi već ugovorene operacije iz “hladnog” programa. Nakon toga ćemo, do daljnjeg, raditi samo hitne operacije. Nadamo se da će se brzo popraviti epidemiološka situacija – ističe Skomorac.

Opća bolnica Tešanj se na isti potez, a po preporuci Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, odlučila još u ponedjeljak, 24. januara. Direktor te ustanove Omer Bedak najavio je kako će i ta bolnica odraditi sve do tada ugovorene operacije iz “hladnog” programa.

Krizni štab je, na svom današnjem zasjedanju, izdao novu preporuku Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK da za još jednu sedmicu odgodi početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama tog kantona. Resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić uvažio je tu preporuku te je početak drugog polugodišta, u školama u gradovima i općinama u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, prolongirao do 7. februara.

Drugo polugodište u tim školama trebalo je početi 24. januara, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije i drugi put prolongiran povratak đaka u školske klupe.