dobre vijesti

Zenička bolnica već dva dana nije primila nijednog covid-pacijenta

Kantonalna bolnica Zenica

Sredinom prošle sedmice, odnosno 23. marta, imali smo posljednjeg preminulog pacijenta

Ukupno 14 pacijenata inficiranih i pozitivnih na koronavirus nalazi se na liječenju u dvije bolnice u Zeničko-dobojskom kantonu, a što je i najpovoljnija situacija od početka pandemije te hospitalizacije tih pacijenata.

– Na liječenju imamo samo devet pacijenata, od kojih se nijedan ne nalazi na Odjelu intenzivne njege za COVID-19 pozitivne pacijente pa samim tim nema ni pacijenata na respiratoru. Sredinom prošle sedmice, odnosno 23. marta, imali smo posljednjeg preminulog pacijenta – kazao je za Fenu direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Rasim Skomorac.

On napominje kako u nedelju i danas nisu imali novih prijema zaraženih pacijenata pa se, sada, mogu više posvetiti liječenju ostalih bolesti.

– Situacija je dobra i mi smo se vratili, koliko se to može kazati, u normalne tokove. Nema nikavih ograničenja – napominje Skomorac.

Opća bolnica Tešanj trenutno na liječenju ima pet Covid-pozitivnih pacijenata, što im, kako ističe direktor Omer Bedak, ne predstavlja veliki problem.

– Situacija je stabilna, jer priliv pacijenata već nekoliko sedmica nije veliki. Preko vikenda nismo imali preminulih, a zadnji smrtni slučaj pacijenta pozitivnog na koronavirus zabilježili smo u petak, 25. marta. Radilo se, zaista, o teškom pacijentu- koji je bio i pozitivan i imao je obilnu upalu pluća – podvlači Bedak.