BiH

rudarska solidarnost

Zenički rudari čekaju saglasnost od Vlade FBiH za zapošljavanje svoja 74 komorata

02/07/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Sindikata Nijaz Vardo rekao je kako su iz Elektroprivrede BiH obaviješteni da je upućen zahtjev Vladi Federacije BiH za produženje ugovora o radu za 74 rudara, kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme

Rudari pogona Stara jama i Raspotočje koji su nakon jednodnevnog protesta jučer ponovo obnovili proizvodnju u zeničkim rudnicima nakon što im je iz Elektroprivrede BiH potvrđeno da su od Vlade Federacije zatražili odobrenje za produženje ugovora o radu za 74 jamska radnika, danas čekaju odluku Vlade.

Predsjednik Sindikata Nijaz Vardo rekao je kako su iz Elektroprivrede BiH obaviješteni da je upućen zahtjev Vladi Federacije BiH za produženje ugovora o radu za 74 rudara, kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme.

– Dobili smo obavijest da je upućen zahtjev te da će ga Vlada FBiH i podržati, a onda će EPBiH i naša uprava rješavati pitanje deblokade računa, koji je u petak blokiran zbog duga za PDV u iznosu 906.000 KM, rekao je Vardo.

Vardo je dodao da, ukoliko saglasnost stigne danas za ova 74 radnika, oni bi već u petak mogli ponovo početi raditi. Do tada će se proizvodnja uglja održavati sa postojećim kadrom.

Najavljuje da će saglasnost Vlade FBiH dobiti i 40-ak rudara, za koje je zahtjev za produženje ugovora o radu upućen u januaru i februaru ove godine, te da se očekuje saglasnost Vlade FBiH za nastavak angažmana za ukupno 113 zeničkih rudara.

Istovremeno, menadžment rudnika zajedno sa Elektroprivredom BiH, radi na deblokadi računa i stvaranju preduslova za isplatu toplog obroka i plate za 1335 radnika zeničkog rudnika.

Podsjetimo, rudari RMU Zenica jučer nisu sišli u jame Raspotočje i Stara jama jer im se niko od nadležnih nije obratio povodom njihove obustave rada zbog otkaza za oko 70 komorata i blokade računa zbog duga po osnovu PDV-a.

Predstavnik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo istakao je da rudare o blokadi računa niko nije pravovremeno informisao, te da je spisak rudara kojima ugovor nije produžen samo osvanuo na oglasnoj ploči.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.