Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radnički neposluh

Zenički rudari još bez plaće, Sindikat zakazao protest u Sarajevu

rudari rmu zenica
Foto: Fena/Arhiv

Zenički rudari su još 6. marta stupili u radničko neposluh, kada su prekinuli proizvodnju u jedinom jamskom pogonu, u jami “Raspotočje”

Zenički rudari nisu dobili plaće za januar i februar ove godine, pa je Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH donio zaključak o održavanju mirnih protesta ispred Vlade FBiH u Sarajevu, koji će biti održan u srijedu, 27. marta u 11 sati.

-Nažalost, nije ispunjen zahtjev o isplati plaća rudarima Zenice pa smo donijeli odluku o organizaciji protesta. Naravno, ako se u međuvremenu situacija promijeni, jer ne možemo griješiti dušu, stalno smo u komunikaciji s Elektroprivredom BiH, protest će biti otkazan. Nakon sastanka u Kaknju koji je održan 14. marta, dogovoreno je da zeničkog rudari dobiju plaću do kraja ove sedmice, odnosno najkasnije do danas, nakon čega ćemo pristupiti drugom načinu sindikalne borbe. Zato smo se odlučili na organizaciju protesta – kazao je Sinan Husić, predsjednik SSRRFBiH.

Zenički rudari su još 6. marta stupili u radničko neposluh, kada su prekinuli proizvodnju u jedinom jamskom pogonu, u jami “Raspotočje”.

Sindikat i rudari zahtijevaju isplatu zaostalih plaća te da se donese konačna odluka da li će biti nastavljena realizacija Programa reorganiziranja i restruktuiranja Rudnika mrkog uglja Zenica, koji je proteklih mjeseci ostao bez oko 200 radnika.