Zenički rudari nemaju sredstva za uplatu dugovanja za zdravstveno osiguranje

rudari-rmu-zenica1

Nakon sastanka s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a oglasio se menadžement Rudnika mrkog uglja Zenica i sindikalna organizacija ovog preduzeća s informacijom da „Rudnik ne osporava dug i spreman je za dogovor o reprogramu“, ali da trenutno zbog nedovoljne proizvodnje uglja nemaju uvjete za izmirenje duga i redovne uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ukupan dug Rudnika mrkog uglja Zenica za zdravstveno osiguranje iznosi oko 40 miliona KM, ali je jedan dio dugovanja do 2009. godine, i u Rudniku navode da je realno očekivati da će za izmirenje, s krajem godine, biti iznos od oko 29 miliona KM.

Ovaj rudnik je nakon brojnih jamskih poteškoća i jedne teške radne nesreće već nekoliko godina u ogromnim problemima. Kompletna mjesečna proizvodnja uglja u Zenici jedva da je dovoljna da pokrije sve proizvodne troškove, te isplate plaća i toplih obroka zaposlenih, ističu u RMU Zenica.

Čelnici Sindikalne organizacije RMU Zenica navode da su iznenađeni najavom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a da bi „mogla doći u pitanje ovjera zdravstvenih knjižica“, a ako to budu uradili sindikat RMU Zenica „neće dozvoliti situaciju po kojoj bi se obistinila najava iz ZZO ZDK“.

Zenički rudnik ima ozbiljnih problema s ostvarivanjem proizvodnje dok se ne omogući puna proizvodna funkcija u jamama, a posebno dok se u proizvodnju ne uvede sistem otkopavanja uglja sa „širokim čelom“ u jami Raspotočje.