BiH

Proizvodnja obustavljena

Zenički rudari ni danas nisu dobili plaće, te drugi dan nisu sišli u jame

16/07/2020

Bilo je ideja da se protestira u krugu rudnika, ali su rudari ipak poslušali naše upute da se zbog koronavirusa ne bi bilo dobro okupljati u većem broju te su otišli svojim kućama

Zenički rudari ni do kraja današnjeg radnog dana nisu dobili plaće pa su već drugi dan u radničkom neposluhu te nisu sišli u jame “Raspotočje” i “Stara jama” – potvrdio je Feni predsjednik Sindkata tog preduzeća Nijaz Vardo.

Proizvodnja je potpuno obustavljena, a zenički rudari ističu da time daju podršku i kolegama rudnika Kreka, koji su također u radničkom neposluhu.

-Nikakvih novih informacija oko plaće, da li će eventualno biti isplaćena sutra, nismo dobili. Znamo da se radi na tome, ali ne i kada bismo mogli dobiti našu zaradu.

Bilo je ideja da se protestira u krugu rudnika, ali su rudari ipak poslušali naše upute da se zbog koronavirusa ne bi bilo dobro okupljati u većem broju te su otišli svojim kućama- kaže Vardo.

Zenički su rudari u radnički neposluh stupili jučer, nakon što su odradili prvu smjenu te sačekali vijesti iz Uprave o terminu isplate plaće, koja im nije mogla precizirati tačan termin isplate. Nakon toga su odlučili prekinuti proizvodni proces te u drugoj smjeni nisu sišli u jame.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.