Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad i Rudnik Zenica postigli dogovor

Zenički rudari prekidaju štrajk, u toku dana deblokiranje računa

rudnik zenica (3)

Rudnik je Gradu za naknadu za korištenje građevinskog zemljišta dužan ukupno oko tri miliona

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica trebali bi danas u drugoj smjeni nastaviti proizvodnju, nakon što je obustavljena jučer zbog blokiranog računa.

Račun RMU Zenica blokiran je zbog neplaćene naknade za korištenje građevinskog zemljišta Gradskoj upravi Zenice, što je onemogućilo isplatu toplog obroka rudarima koji su jučer u drugoj smjeni odbili nastaviti proizvodnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao NIjaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja, proizvodnja bi se trebala nastaviti danas, nakon što račun RMU Zenica bude odblokiran.

“Kada je u pitanju rad, on bi trebao krenuti u drugoj smjeni danas, ukoliko se sva papirologija danas završi, što znači deblokadu računa. Dogovoreno je danas u sjedištu gradske uprave da će do 15 sati danas sve biti završeno, a mi ćemo već možda oko 14 sati sve znati. Poslije toga rudari idu na posao. Rate koje nisu isplaćene isplaćivat će se u naredna četiri mjeseca, to su negdje dvije i po rate. Rate će se isplaćivati u visini od 50.000 KM kao i do sada, svaki mjesec, uz ovaj sporazum kojim će se u naredna četiri mjeseca dodatno plaćati i ovo što se duguje”, rekao je Vardo.

Rudari RMU Zenica jučer su u drugoj smjeni odbili sići u jamu zbog neisplaćenih toplih obroka koje je prouzrokovala blokada računa RMU Zenica, a štrajk se nastavio i u trećoj i jutros u prvoj smjeni.

Rudari su najavili protest ispred zgrade Gradske uprave Zenica ukoliko račun RMU Zenica ne bude odblokiran te ukoliko im se ne uplate naknade za topli obrok.