Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogradili se

Zenički SDP nije za rekonstrukciju Vlade ZDK: “SDA bi mogla iskoristiti situaciju”

go sdp zenica
Foto: Vehid Begunić/ Fena

Kako je naglasio Babajić, SDP nije inicijator procesa koji su se vodili, ali je istakao kako je problem u borbi Kantonalnog odbora SDP-a ZDK i Fuada Kasumovića

Gradska organizacija Socijaldemokratske partije Zenica, povodom nastojanja da se izvrši preslagivanje parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, nije saglasna s formiranjem nove parlamentarne većine u ZDK – kazao je na današnjoj pres-konferenciji v. d. predsjednika GO SDP-a ZDK Elvis Alijagić.

Alijagić je i zastupnik u Gradskom vijeću Grada Zenica, ali je istakao kako je pregovore oko formiranja vlasti u ZDK preuzelo Predsjedništvo kantonalne organizacija stranke te da oni nisu sudjelovali u tim pregovorima.

On, kao i njegove kolege Nermin Mehić i Almir Babajić koji su i članovi Glavnog odbora SDP-a BiH, smatraju kako aktuelna Vlada ZDK na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad radi dobro te da ne bi trebalo mijenjati Vladu ZDK.

-Ne želim da se nama išta etiketira, kada su u pitanju bilo koja imenovanja u pitanju ili eventualna imenovanja koja budu dolazila na raspodjelu. Ako uopšte dođe do nove skupštinske većine, sa istim zastupnicima u Skupštini ZDK-a, također kažem da mi iz Zenice nemamo ništa s tim. Ono što znam ja, zna i javnost. Da li je došlo do nekih izmjena, ne mogu reći, ali činjenica je da su tri zastupnika u Skupštini ZDK iz BHI-KF postali samostalni zastupnici i ako dođe do prekomponovanja Vlade u ZDK, vjerovatno će se oni pitati o eventualnim imenovanjima – kazao je Alijagić.

Predsjedništvo GO SDP-a Zenica, dodao je, želi svima da pogleda “iskreno u oči i da iskreno razgovaramo o svemu”.

Alijagić je ustvrdio kako bi ovu situaciju mogla iskorostiti i Stranka demokratske akcije te formirati novu većinu u Skupštini ZDK.

Njegov kolega i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Zenica Nermin Mehić istakao je kako njih trojica ne žele da “obaraju glavu zbog raznih imenovanja” te da nisu za to da “preletači dolaze u SDP”.

-Ja bih pozvao naše skupštinske zastupnike da u okviru reformi razgovaraju sa svojim koalicionim partnerima. A ne da gledaju na nekakve odmetnike, na nekakve političke lihvare i da sjede s njima po kafanama, po hotelima… Da gledaju kako će i na koji način podijeliti i ovo malo resursa što imamo u ZDK i da vladaju njima oni i njihovi najbliži… Gradski odbor SDP-a Zenica se ograđuje i ne daje podršku novokomponovanoj većini, sa ‘preletačima’ Omerom Škaljom (zastupnik u Skupštini ZDK sa liste SBB-a) i zastupnicima BHI-KF – poručio je Mehić.

Na osnovu iznijetog stave, kazao je, uputili su pismo predsjedniku KO SDP-a ZDK-a Mirsadu Mahmutagiću iz Maglaja, inače i načelniku te općine, koji se, kako je naveo, na to pismo oglušio.

Zastupnik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Almir Babajić podvukao je da se SDP ne želi povezivati s “bilo kakvim preslagivanjem Vlade ZDK”.

-SDP ne ruši tu vladu. Ovdje imamo jasan problem – četiri zastupnika koji potiču iz BHI-KF, imaju nesuglasice sa predsjednikom stranke i to bi bilo korektno da oni riješe između sebe, a ne da nas uvlače u ove procese – kazao je Babajić.

Kako je naglasio, SDP nije inicijator procesa koji su se vodili, ali je istakao kako je problem u borbi Kantonalnog odbora SDP-a ZDK i Fuada Kasumovića.

Babajić je dodao kako nemaju kontakt s predsjednikom KO SDP-a ZDK Mahmutagićem, ali smatra kako će se sva “imenovanja koja su se desila posljednjih dana odraziti na rezultat SDP-a u Zenici”.