Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pogled iz slovenije

Žerjavič o kandidatskom statusu: I u BiH ima trenutno razloga za euforiju

zerjavic

Mislim da tu neće biti nikakvih blokada kao što se dogodilo u slučaju Sjeverne Makedonije i posljedično Albanije, nego samo zapravo sve ovisi o vlastima u BiH

“I kad se Slovenija pridruživala EU bilo je puno euforije tako da mislim da i u BiH ima trenutno razloga za euforiju”, istakao je za Dnevnik 2 Federalne TV Peter Žerjavič, dopisnik lista Delo.

“To je sigurno pozitivan politički momentum koji bi sad trebalo iskoristiti. Na kraju krajeva nije bilo ni rasprave na Evropskom vijeću. Odluka je bila politički, diplomatski odlično pripremljena. Sada je na političkim strukturama u BiH da iskoristi taj manevarski prostor i što brže krene prema početku pregovora. Mislim da tu neće biti nikakvih blokada kao što se dogodilo u slučaju Sjeverne Makedonije i posljedično Albanije, nego samo zapravo sve ovisi o vlastima u BiH. Vidimo da je na nivou EU sada pozitivna atmosfera. To je isto uzrokovano geopolitičkom situacijom, ratom u Ukrajini, tako da mislim da BiH ima priliku da napreduje brže nego što se dešavalo posljednjih 20 godina ili svih 27 godina nakon Dejtona.”

Slovenski novinar smatra da je iluzorno govoriti o datumima.

“Sigurno znamo još od 2003. godine da cijeli Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, a to znači da će jednog dana svih šest zemalja postati članice. Mislim da se EU u stanju u kakvom je sada ne može širiti. Mislim da prvo mora proći neke svoje duboke reforme. Ali za regiju je bitno sada da ubrza što više proces, da počinje sudjelovati u svim programima, da može uživati neke koristi koje imaju članice i na taj način participirati kao de facto članica EU u nekim njenim djelima. I tek kad se Unija sama reformira da dođu do tog članstva. Mislim da sada nije bitno koje će to godine biti.”