Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoke kritike na predložene mjere Ekonomske politike RS za 2016.

dragan cavic

Republici Srpskoj je neophodna ozbiljna promjena, ali nažalost ekonomska politika za 2016. to ne nagovještava, ukazao je večaras poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Dragan Čavić.

– Ozbiljna promjena porazumijeva da se vlast paralelno sa smanjenjem poreskih opterećenja počne baviti novom podsticajnom politikom i olakšicama za one koji zapošljavaju radnike u realnom sektoru – ukazao je Čavić.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o mjerama Ekonomske politike za 2016. godinu, Čavić je upozorio da je RS zadnja u Evropi po BDP-u od 3.283 eura po glavi stanovnika, a za tu „sumornu sliku“ optužio je vlast u RS-u.

Na potrebu reforme u stanju penzionog sistema, zbog negativnog trenda korisnika tog prava i osiguranika, ukazao je poslanik SNSD-a Obren Marković ističući da je uočljiv negativan trend u kretanju odnosa te dvije kategorije koji bi mogao da ima loš efekat na stabilnost sistema PIO.

Brojne oštre kritike na predložene mjere Ekonomske politike, ali i na dosadašnji rad Vlade RS-a “koji ne ide u pravcu razvoja privrede”, ukazao je poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Posebno se kritički osvrnuo na oblast poljoprivrede, ističući da se mora prestati s podrškom kroz subvencije preduzećima koja nemaju budućnost, dok se istovremeno zanemaruju oni koji mogu uspješno raditi.

Stanić je rekao da predloženi dokument predstavlja samo zbir želja vlasti u RS-u.

I šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je ukazao da brojne mjere Ekonomske politike iz ove godine nisu realizirane, kao što je stabilizacija Fonda zdravstva, projekcija BDP-a, pokrivenosti uvoza i izvoza te projekcija prosječne plaće u RS.

– Kritična je granica zaduženja u RS-u, a i upravljanje dugom – ukazao je Brčkalo ističući da postoji strah da svi građani u RS-u zbog takve politike vlasti dođu u situaciju da “žive na kredit, a umiru na rate”.

Parlament rad nastavlja i sutra razmatranjem Prijedloga budžeta RS-a za iduću godinu.

Bit će riječi i o prijedlozima zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, oba po hitnom postupku.

Vlada RS-a je Narodnoj skupštini predložila na usvajanje i odluke o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju entiteta u 2016. te između ostalog i Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, Republika Hrvatska.