Zgrada Vlade RS-a vrijedna 200 miliona KM prokišnjava, a još nije otplaćena

vlada rs zgrada (2)

Iako građani RS-a još otplaćuju izgradnju luksuznog Administrativnog centra Vlade RS, za koju samo ovogodišnja rata kredita iznosi 13 miliona KM, iskrsli su prvi problemi loše izgradnje, piše Capital.ba.

Muke Vladi zadaje kiša pa je početkom mjeseca raspisana javna nabavka vrijedna oko 50.000 KM, kako bi propusti na oko 200 miliona maraka vrijednoj zgradi bili riješeni na teret poreskih obveznika.

Služba za zajedničke poslove Vlade RS u novoj tenderskoj dokumentaciji navela je da bi kroz dva lota trebalo da bude riješen problem dilatacije (oko 7.000 KM), ali i drenaža na krovu objekta poznatijem kao Kula (oko 42.000 KM).

Za zgrade, koje su useljene u novembru 2007. godine i koje su koštale 200 miliona KM, tek je istekao desetogodišnji garantni rok, a Vlada već mjesecima traži najbolje ponuđače koji bi riješili ove probleme.

Iako je još u maju ugovor za sanaciju Kule dodijelila Tehničko-tehnološkom birou “Tenzo” iz Banjaluke, odluka o izboru ponuđača je poništena u julu jer su u ovoj firmi, prema Vladinom obrazloženju koje je u posjedu Capitala, odbili da zaključe ugovor pod uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji i prema ponudi koju su dostavili.

“Tehničko-tehnološki biro ‘Tenzo’ je 10. jula uputio dopis ugovornom organu u kojem se izjašnjava da nije u mogućnosti da prihvati rok izvođenja radova koji je definisan u tenderskoj dokumentaciji”, naveli su u Vladi.

Nakon toga, Služba za zajedničke poslove Vlade RS nekoliko puta je raspisivala tendere, ali i poništavala. Direktor Službe Goran Maričić je danas potvrdio da su se „javili sitni problemi koje moraju da riješe prije prvog snijega“.

„Jedanaestu godinu zgrada je u upotrebi i sada imamo sitne poteškoće sa prokišnjavanjem“, naveo je Maričić.

Rate redovno pristižu

Međutim, ono što mora da se prihvati jesu rate za kredite iz vremena gradnje velelepnog zdanja Aministrativnog centra Vlade RS. Budžetom RS do kraja 2017. godine za javne investicije planirano je ukupno 50,9 miliona KM za javne investicije, a Vlada RS je ljetos donijela Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS za koje je izdvojeno 17,3 miliona KM od tog iznosa. Od ovih 17,3 miliona veći dio, ukupno 13 miliona predviđeno je za Administrativni centar Vlade RS – poslovnu i stambeno-poslovnu zgradu.

„Među odobrenim projektima su i Administrativni centar Vlade – poslovna zgrada koji je vrijedan 8,7 miliona KM, kao i Administrativni centar Vlade – stambeno-poslovna zgrada vrijedan 4,3 miliona KM“, rekli su ranije u Ministarstvu finansija RS.

Kazali su da se ova dva projekta finansiraju iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine počevši od 2007.

„Plaćanje za poslovnu zgradu završava se zaključno sa aprilom 2019, a za stambeno-poslovnu zgradu zaključno sa januarom 2019. godine“, dodali su u Ministarstvu.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“. Po informacijama koje su u medijima ranije objavljene, izgradnja dvije zgrade Administrativnog sentra Vlade RS koštala je oko 200 miliona KM.

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ Slobodan Stanković ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.

Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od konzorcija „Integral-inžinjering“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.

Stanković: Spojili smo moderno i klasično

Kada su u novembru 2007. godine službenici Vlade RS uselili u njene nove prostorije, Stanković se medijima pohvalio da je gradnja završena za samo dvije godine što je bio veliki građevinski uspjeh, s obzirom na to da je veliki broj tehnologija prvi put primijenjen i ugrađen u neki objekat na ovim prostorima.

U unutrašnjosti zgrade dominirao je klasični stilski namještaj, ali i raskošno uređeni plafoni, podovi i rasvjeta. Sve to zbog, kako je rekao, postizanja spoja modernog i klasičnog.

Prema njegovim riječima, dio namještaja za opremanje zgrade proizveden je u BiH, a dijelovi koje nisu mogli naći u zemlji stizali su iz brojnih evropskih država i SAD.

Svi materijali korišćeni u gradnji i opremanju su, prema tadašnjim tvrdnjama prvog čovjeka “Integral inženjeringa”, bili vrhunskog kvaliteta.

Garantni rok na svu opremu bio dvije godine, a za samu zgradu 10 godina. Garancija samo što je istekla, a kiša je počela da prodire kroz raskoš plafona, piše Capital.ba.

Kako je gradio Stanković

Institucije Republike Srpske dale su desetine miliona maraka za kupovinu ili zakup poslovnih prostora koje je u dvorištu Administrativnog centra Vlade RS gradio “Integral Inženjering”, a za koje je naknadno utvrđeno da imaju brojne nedostatke. Primjer je luksuzna zgrada Poreske uprave RS u kojoj su ispucali zidovi, a za čiji zakup po operativnom lizingu PURS godišnje plaća čak oko 2,5 miliona KM.

Pukotina koja je nastala prije više od godinu dana, širine nekoliko centimetara, proteže se čitavom dužinom zida na glavnom stepeništu.

Loše izvršeni građevinski radovi su očiti na najluksuznijoj poslovnoj zgradi u RS, u kojoj su svoje kancelarije morale kupiti brojne druge republičke institucije, poput Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, Puteva RS, Šuma RS i Inspektorata RS.

Problem nisu samo završni građevinski radovi, već i loše centralno grijanje, pa su inspektori tokom radnog vremena prisiljeni paliti grijalice u prostranim kancelarijama, vrijedne skoro 30 miliona KM.

U Poreskoj upravi su za početkom godine rekli da je, po ugovoru o lizingu koji su potpisali sa sarajevskom firmom „Heta“, tekuće održavanje objekta obaveza Poreske uprave, a investiciono održavanje obavezu davaoca lizinga te da su toj firmi ukazali na ispucali malter, ali da odgovor nisu dobili.

„Malter je ispucao jednim dijelom na stepeništu na dijelu objekta koji pripada Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove (prostor galerije), a jednim dijelom na stepeništu u dijelu objekta koji koristi Poreska uprava po osnovu ugovora o lizingu. Poreska uprava je davaocu lizinga ukazala na ispucali malter na zidovima zgrade na stepeništu. Stručna lica davaoca lizinga su fotografisala ispucali malter u nekoliko navrata, ali ‘Heta’ nije preduzimala radove nakon snimanja na objektu“, kazali su u PURS-u.

Poreska uprava RS je krajem 2010. godine potpisala ugovor o operativnom lizingu za poslovni prostor u poslovnoj zgradi „Integra“. Prema tom ugovoru PURS je na 144 mjeseca zakupila 5.882 metara kvadratnih opremljenog prostora uz mjesečnu nadoknadu od 229.504 KM (sa PDV-om) i priznati ostatak vrijednosti (iznos po kojem će moći da otkupi predmet lizinga po isteku ugovora) od 9,68 miliona KM.

Procijenjena nabavna vrijednost ovog poslovnog prostora sa pripadajućom opremom je 28,3 miliona KM.