Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Zijad dobio desetine odbijenica za posao, pa pokrenuo vlastiti biznis

FOTO. FTV/Screenshot

Poslodavci osobe sa invaliditetom najčešće koriste samo kao instrument za dobijanje poticaja od države

Stigma, diskriminacija, otežan proces zapošljavanja. Brojni su problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu – uprkos zakonima i stalnom naglašavanju važnosti inkluzije i jednakih šansi za sve.

Međutim, prepreke nekada mogu biti motiv za hrabrije postupke i put ka uspjehu. Niz odbijenica Zijadu Aljiću bio je put u pokretanju samostalnog obrta.

Njegova supruga i on su osobe sa invaliditetom, koji ih je koštao prava na zaposlenje, ne njihovom krivicom. Spremni za rad, ali volja nije bila dovoljna.

Motiv za pokretanje vlastitog biznisa

Međutim odbijenie nisu bile razlog za odustajanje, nego motiv za pokretanje vlstitog biznisa.

“Otvorili smo ovu trgovinsku radnju zato što nismo upjeli da dobijemo stalno zaposlenje. Poslodavci nemaju sluha za osobe sa invaliditetom. Misle da ne mogu obavljatri te poslove i jednostavno ne žele da ih zaposle”, kaže Zijad za Federalnu TV i poručuje nadležnim da daju priliku osobama sa invaliditetom.

Poslodavci osobe sa invaliditetom najčešće koriste samo kao instrument za dobijanje poticaja od države.

“Često čujete nema problema ja ću ga zaosliti, pa neka on sjedi kod kuće. Mi ne želimo da sjedimo kod kuće. Mi želimo da budemo uključeni u društvo i da ravnopravno sukladno našim potencijalima doprinesemo razvoju društva”, kaže Suvad Zahirović, direktor Centra za osobe sa invaliditetom Tuzla.

Stigma, diskriminacija, otežan proces zapošljavanja. Brojni su problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u…

Posted by federalna.ba on Saturday, January 6, 2024