Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Zijad Džemić se ogradio od davanja mišljenja o namjeni respiratora ACM812 A

zijad-dzemic-fena
Zijad Džemić / FOTO: Fena

Za razliku od ranijih pisanih mišljenja u kojima je tvrdio da je na osnovu dokumentacije proizvođača jasno da se respiratori ACM812 A koriste i u jedinicama intenzivne njege, Džemić jeste danas hvalio ove uređaje, ali je izbjegao govoriti o njihovoj namjeni

Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, danas se pojavio pred Sudom BiH kao svjedok odbrane u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM iz budžeta.

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

S obzirom na to da je Institut za mjeriteljstvo BiH jedina institucija u BiH koja je u posljednje skoro dvije godine otkako su u BiH uvezeni respiratori ACM812 A izdala pisano mišljenje da se respiratori ACM812 A mogu koristiti u intenzivnoj njezi, očekivano je bilo da se Zijad Džemić pojavi i u sudnici i da obrazloži na osnovu čega je došao do ovakvog nalaza.

Međutim, niti optuženi, niti advokati odbrane, nisu danas pitali Džemića mogu li se respiratori ACM812 A koristiti u jedinicima intenzivne njege, a što je Džemić tvrdio u više izdatih javno objavljenih mišljenja koje je potpisivao kao direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Danas je Džemić kazao “da je proizvođač naveo da se ovaj respirator može koristiti od hirurških sala do Hitne pomoći”.

Odgovarajući na pitanja advokatice Vasvije Vidović, braniteljice optuženog premijera Fadila Novalića, Džemić je pojašnjavao nadležnosti Instituta na čijem je čelu, a iz njegovih odgovora bilo je jasno, ono što je upućenima poznato i od ranije, da Institut nema nikakve nadležnosti da utvrđuje namjenu medicinskih uređaja.

VERLAB JE SPRIJEČIO DA NE DOĐE DO ŽRTAVA

On je kazao da respirator ACM812 A ima modove i za invazivnu i neivanzivnu ventilaciju. Podsjećamo, anesteziolozi su ranije pojasnili da nešto što je invazivno ne znači da se može koristiti i u intenzivnoj njezi, a što se često pogrešno tumači.

Dalje, Džemić je obrazlagao kako je od Instituta za mjeriteljstvo BiH u junu 2020. godine iz odbora Doma naroda Parlamenta FBiH koji se bavio problemom nabavke respiratora, traženo mišljenje o tome za što su namijenjeni respiratori ACM812A.

Tada su, kazao je, dobili dokumentaciju koja nije bila potpuna, a kasnije su od Federalne uprave Civilne zaštite dobili, kako on tvrdi, kompletnu dokumentaciju koja je došla uz respiratore.

Pojasnio je da niko iz Instituta nije izvršio uvid u dokumentaciju u kutijama, nego da je ona dostavljena iz FUCZ-a.

Kada je advokatica Vidović prezentirala u sudnici uputstvo za upotrebu za respiratore ACM812 A, uz pitanje da li je na osnovu tog uputstva pisao mišljenja dostavljana Parlamentu FBiH, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, te FUCZ-e, Džemić je prvo kazao “Ljudi se bave falsifikovanjem, ne znam je li isti”, ali je potom potvrdio vjerodostojnost uputstva.

Advokatica Vidović je pitala Džemića i da pojasni šta znači CE certifikat koji ima firma koja je proizvela respiratore ACM812 A.

On je kazao da je to certifikat usklađenosti sa Direktivom EU 93/42 / EEC i da znači da neka firma može plasirati svoje proizvode na tržište EU, kao i one koje priznaju oznaku CE, a u koje spada i BiH.

Pri tome je Džemić kazao da je ocjenu usklađenosti kvaliteta respiratora ACM812 A provelo prijavljeno tijelo EU NB (notified body) TÜV Rheinland LGA Products GmbH, iz Njemačke. Kazao je da je prije toga proizvođač tipski ispitao instrumente.

Podsjećamo, Fokus je u julu 2020. godine, nadležne u TÜV Rheinland LGA Products GmbH pitao šta označava ovaj certifikat i da li nam mogu reći da li su respiratori ACM812A namijenjeni za liječenje u jedinicima intenzivne njege, te za oboljele od koronavirusa.

– Certifikat HD 60133038 na koji se pozivate u zahtjevu je certifikat za upravljanje kvalitetom u skladu s Direktivom 93/42 / EEZ. To nije (!) Certifikat proizvoda. Certifikat upravljanja kvalitetom HD 60133038 uključuje model ventilatora ACM 812A. Prema informacijama koje su nam dostupne od proizvođača, ventilator ACM 812A “obično se koristi u vozilima hitne pomoći”. U kojoj je mjeri uređaj pogodan i za intenzivnu njegu pacijenata s Covid-19, ne možemo dati nikakve podatke – naveli su 2020. godine iz TUV Rheinlanda, upućujući nas za detaljnije informacije direktno na proizvođača u Pekingu, koji pak nisu odgovorili na naš upit.

Na pitanje predsjednice Sudskog vijeća Džemile Begović da pojasni šta znači to što je u dokumentaciji za ove respiratore navedeno “da je za plasman na tržište za Klasu III potrebno obezbijediti ispitanost dizajna”, Džemić je kazao da taj akt govori o tome “da je završena certifikacija kvaliteta “ i da je proizvođač proveo sve neophodne radnje. Rekao je i da je rečenica na koju se iz dokumenta referirala sutkinja Begović “čisti višak”. Na ovu konstataciju sutkinja Begović je kazala: “To vi mislite da je višak, ali se od nečeg ograđuju. “

Odgovarajući na pitanje advokatice Vidović o tome da li su respiratori ACM812 A upisani u register nadležnih institucija u drugim zemljama, Džemić je rekao “naravno, jesu u mnogima”.

Međutim, samo se pozvao na rješenje o upisu u registar ovih sredstava 2019. godine u Srbiji, u tamošnjoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Inače, Fokus je slao upite nadležnim organima u svim zemljama regiona, da li koriste respiratore ACM812 A I imaju li ih registrirane i, izuzev Srbije, svi su odgovorili da ne koriste i ne posjeduju ove respiratore. Također, ovlašteni uvoznik respiratora ACM812 A u Srbiju kazao je ranije za Fokus da se ovi respiratori ne koriste u bolnicama u Srbiji.

Džemić je danas tvrdio i da su respiratori ACM812 A još prije petnaestak godina registrirani u Rusiji.

Džemić je govorio i o tome da je Agencija za lijekove nadležna za uvoz medicinskih sredstava, a da Institut obavlja verifikaciju uređaja u bolnicima.

Kako je naveo, imenovana laboratorija Instituta za mjeriteljstvo “Verlab” je bila zadužena za verifikaciju uvezenih respiratora koja podrazumijeva provjeru tačnosti propisanih vrijednosti. Podsjetio je da prvi put verifikacija respiratora ACM812 A nije uspjela.

– Serviseri kada su se zadubili našli su sistemsku grešku. Najlakše je otkloniti sistemsku grešku. Kada su serviseri to riješili, pozvali su “Verlab” i on ih je verifikovao. U “Verlabu” su odradili vrhunski posao , spriječili su da se respiratori koriste nepodešeni i spriječili su da ovdje pričamo o ljudskim žrtvama – kazao je Džemić.

ISPITIVAN U TUŽILAŠTVU BIH

Ovaj svjedok tvrdi da nije bilo nikakvih smetnji da Agencija za lijekove i medicinska sredstva upiše respiratore ACM812 A u registar.

Advokatica Vidović je pitala Džemića da li je nakon što je dao mišljenje o respiratorima ispitivan u Tužilaštvu BiH, na što je Džemić odgovorio s “jesam”.

Na pitanje advokatice Vidović svjedoku “da li je bilo razloga da ga ispituju u Tužilaštvu”, sutkinja Begović nije dala svjedoku da odgovori, obrazloživši to riječima “nebitno je šta svjedok o tome misli”.

Advokatica Vidović je insistirala i na odgovoru da li je Džemić bio izložen pritisku zbog istupa o respiratorima, a on je kazao:

– Nisam primijetio pritisak.

Pitanja za Džemića imao je i drugooptuženi Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a. Solaka je zanimalo da li je bilo moguće verifikovati respiratore ACM812 A zbog kako tvrdi očigledne greške u uputstvu za upotrebu u vezi s osjetljivošću prekidača na respiratorima i odstupanjima kod pritiska.

Džemić je kazao da “Verlab” mjeri izlazne vrijednosti, te da sumnja da se imenovana laboratorija uopšte bavi provjerom prekidača.

Komentirajući modove respiratora ACM812 A, Džemić je kazao kako je u sudnici u kojoj je i on danas bio “bila parada svjedoka, koja kaže za ove ventilatore da nešto “ne može” i to je neozbiljno.”

Na ovu konstataciju sutkinja Džemila Begović, opomenula je svjedoka da se suzdrži od suvišnih komentara.

ZAŠTO JE INSTITUT DAVAO MIŠLJENJE JEDINO ZA RESPIRATORE

Na pitanje tužitelja Džermina Pašića, koji je unakrsno ispitivao svjedoka, da li je Institut ikada ranije dao neko mišljenje za medicinsko sredstvo poput onog koje je dao za respiratore ACM812 A, on je kazao da nije.

Na pitanje tužitelja Pašića da li je mišljenje Instituta o respiratorima bilo obavezujuće za bilo koga, Džemić je kazao da nije. Na to je tužitelj Pašić konstatirao, da se uprkos tome to mišljenje koristilo kao osnov u nekim bolnicama za upotrebu ovih respiratora.

Podsjećamo, s tim “papirom”, koji je izdao Džemić, prošle godine je istupila i generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, koja je to mišljenje koristila kao alibi za korištenje respiratora ACM812 A u intenzivnoj njezi KCUS-a, a ubrzo nakon toga ti respiratori su povučeni iz upotrebe i sada eventualne posljedice njihove primjene ispituje Tužilaštvo KS.

– Mišljenje je upućeno na one adrese kojima je bilo namijenjeno, a ko je poslije koristio to mišljenje, ja ne znam – rekao je Džemić.

Na ovo pitanje tužitelja Pašića burno je reagirala advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović koja je rekla da tužitelj na ovakav način “prepada svjedoka i da hoće da kaže da je trebalo zabraniti upotrebu respiratora ACM812 A”.

Sutkinja Džemila Begović kazala je da “nema govora ni o kakvom “prepadanju” i da tužitelj postavlja sasvim korektna pitanja.

Sutkinja Begović je pitala svjedoka “da li mu je neugodno”, na što je Džemić rekao:

– Nije mi nelagodno, ali ovdje kao da se sudi spravi, a sprava je dobra”.

Tužitelj Pašić podsjetio je svjedoka Džemića da uz respiratore ACM812 A nije došla EC izjava o usklađenosti ovog proizvoda, a što je Džemić i sam isticao u ranijim pisanim obraćanjima nadležnim institucijama.

No, danas je Džemić kazao da nedostatak tog dokumenta nije obavezan da bi ovi respiratori bili upisani u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ipak, priznao je da je Izjava o usklađenosti dokument koji proizvođač pri izvozu u neku zemlju dostavlja uz svaki pojedinačni proizvod, a potvrdio je da je FUCZ-a zamolila Institut da oni pokušaju kineskog proizvođača umoliti da se ta izjava pošalje.

Džemić je potvrdio da su se obraćali i proizvođaču u Kini i njegovom predstavništvu u Evropi, ali da im nije udovoljeno.

– Nismo članica EU, zato nismo dobili Izjavu o CE usklađenosti. Ovaj certifikat koji je dostavljen je dovoljan da se upiše u registar. Kinezi su znali da šalju ove respiratore u BiH, zato nisu poslali tu izjavu, jer nismo članica EU – kazao je Džemić.

Tužitelj Pašić je pitao svjedoka, ukoliko taj papir nije bitan, kako Džemić tvrdi, zašto ga onda traže.

Džemić je rekao da proizvođač sigurno posjeduje Izjavu o usklađenosti koja prema njegovom objašnjenju je potrebna tek “da bi imali sve na jednom mjestu”.

Međutim, tužitelj Pašić je u nekoliko navrata insistirao da Džemić odgovori, kako zna da postoji ta izjava kada je nije ni vidio niti dobio.

Ponovo je prigovorila advokatica Vidović, tvrdeći da je ovakvo ispitivanje neprimjereno i da se vrši pritisak na svjedoka, a sutkinja Begović je odbacila ovaj prigovor, uz ocjenu da je pitanje jasno i da u njemu nema ništa sporno. Tužitelj Pašić je konstatirao da “izgleda jedino kad ništa ne bih pitao, tada ne bih pravio pritisak”.

Džemić je ponovio da ta izjava sigurno postoji i dao još nevjerovatniju izjavu:

– Proizvođač respiratora ACM812 A poslat će je kad BiH postane članica EU. Vi ozbiljnog proizvođača ne možete natjerati ni molbom ni bombom da to pošalje ako ne želi – rekao je Džemić, dodajući da to što nije dostavljena izjava o usklađenosti ne umanjuje vrijednost proizvoda.

Džemić nije odgovorio na pitanje tužitelja Pašića, “zbog čega onda ta izjava dolazi uz svaki uređaj, ako postoji CE certifikat”.

Također, Džemić je na pitanje tužitelja Pašića o tome da li u bazi podataka TÜV Rheinland LGA Products GmbH, koja je inače javno dostupna, postoji i pojedinačni certifikat proizvoda za respirator ACM812 A dao nejasan odgovor čija je suština da se u toj bazi i ne nalaze tipovi proizvoda.

NISAM KRIV ŠTO U AGENCIJI LIJEVA NE ZNA ŠTA RADI DESNA

Tužitelj Pašić u svom ispitivanju svjedoka osvrnuo se na to da je Institut za mjeriteljstvo davao mišljenje na zahtjev Parlamenta FBiH, a potom je to mišljenje slao i FUCZ i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Džemić je kazao da je aktom iz Agencije upućenog Federalnoj upravi Civilne zaštite naređeno da se traži mišljenje od instituta.

Džemić je potvrdio i da je u prvom mišljenju koje je od instituta tražio odbor Doma naroda Parlamenta FBiH traženo da se odgovori gdje se mogu koristiti respiratori ACM812 A. Rekao je i da je odgovorio tom odboru da Institut neće dati odgovor na tako sročena pitanja, nego samo iz domena njihove struke.

Tužitelj je konstatirao da Institut nije ni imao ingerencije da odgovori u koje svrhe i koja je namjena respiratora, a Džemić je rekao da takvo mišljenje nisu ni dali.

– Mi smo dali odgovor da je namijenjen za ono za što je proizvođač napisao. Da li to doktori mogu shvatiti, ne znam – rekao je on.

To što je Institut za mjeriteljstvo BiHm otkako je on direktor, i to od 2011. godine prvi put davao mišljenje o nekom medicinskom sredstvu, Džemić je danas pravdao time da je to traženo od njega, te da u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva očito imaju “neki strah”, te je rekao: ”Nije moj problem što tamo (u Agenciji, op.a.) ne zna lijeva šta radi desna.

Podsjećamo da su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH prošle godine odgovorili na upit Fokusa da nisu tražili nikakvo mišljenje o respiratorima od Džemića i da su bili iznenađeni kada im je on dostavio taj dokument.

Inače, tužitelj Pašić je danas htio prikazati u sudnici zahtjev koji je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH poslala svojevremeno FUCZ-u, a na koji se poziva Džemić, ali se tome usprotivila advokatica Vasvija Vidović, kazavši da Tužilaštvo BiH nije odbrani dostavilo taj dokument, niti ju je upoznalo s tim da će ga izvoditi danas. Stoga će taj dokument biti prikazan u sudnici 6. aprila, na narednom ročištu u ovom predmetu kada Džemić nastavlja svjedočenje.