Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zijad Hadžijahić više nije uposlenik Ambasade SAD-a u Sarajevu

ambasada sad

Kako se i očekivalo, Zijad Hadžijahić protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, dobio je otkaz u Ambasadi SAD-a u BiH, potvrđeno je iz Ambasade SAD-a.

Hadžijahića je odmah nakon hapšenja sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, suspendovan s posla, i on se više nije pojavljivao na radnom mjestu, piše Slobodna Bosna.

Iako je tada još imao status svjedoka, transkripti telefonskih razgovora s Dautbašićem, koje je u sudnici Suda BiH pročitao tužitelj Božo Mihajlović, teško su kompromitirali Hadžijahića, budući da je bilo jasno kako je on, skrivajući se iza autoriteta Ambasade SAD-a, pokušao na nezakonit način isposlovati promaknuće u diplomatskoj karijeri supruge Nermane Hadžijahić.

Ambasadorsko mjesto Nermane Hadžijahić u Ljubljani, uprkos svemu, nije opozvano.

Podsjećamo, zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Božo Mihajlović podigao je optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Njih se tereti da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.