Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se obavijest

Još nisu ispunjeni uslovi da Zildžić ide u kućni pritvor

salko zildzic
Foto: sda.ba
Salko Zildžić

Da bi presuda stranog suda izvršila u Bosni i Hercegovini, neophodno je da je priznaju domaći sudovi, Zildžić je i dalje slobodan ćovjek

Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu informaciju od mjerodavnih tijela Republike Srbije u vezi s predmetom Salke Zildžića.

Ova informaciju potvrdili su iz Ministarstva pravde BiH.

Podsjećamo, Zildžić je nakon sporazuma o priznanju krivice osuđen na godinu kućnog zatvora.

“Obavijesti o osuđenim državljanima Bosne i Hercegovine – Republika Srbija kao i sve druge države potpisnice Evropske konvencije o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, dostavljaju Bosni i Hercegovini bez posebnog zahtjeva, u skladu članu 22. navedene Konvencije, s tim da se iste dostavljaju periodično”, rekli su iz Ministarstva pravde BiH za Avaz.

Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum koji je uhapšeni Salko Zildžić potpisao s Višim javnim tužilaštvom o priznanju krivice.

Sporazum predviđa kaznu kućnog zatvora od godinu dana. Po presudi, kaznu mora izdržavati u mjestu prebivališta, a to je Tuzla.

Zildžić je uhapšen prije više od mjesec na graničnom prijelazu Bajina Bašta. A, nakon što je u njegovom automobilu pronađen pištolj, koji mu je oduzet i neće biti vraćen.

Uslov za pravosnažnost presude

Zildžić se sumnjičio za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Međutim, da bi presuda bila pravosnažna, mora je potvrditi Sud u Tuzli. Po zakonu, da bi presuda stranog suda izvršila u BiH, neophodno je da je priznaju domaći sudovi u posebnom vanparničnom sudskom postupku.

Nakon priznanja, strana sudska odluka ima snagu domaće sudske odluke i izvršna je pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini. Do tada, do pravosnažnosti, Zildžić može odlučiti da li će prihvatiti kaznu u BiH i nositi nanogicu ili će platiti 36.500 KM i otkupiti godinu zatvora. Sve do toga je slobodan čovjek.

Uslov za prestanak mandata

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine postupa isključivo na osnovu službene dokumentacije. Izjavio je to predsjednik CIK-a Suad Arnautović zamoljen da pojasni šta će se dešavati s mandatom federalnog zastupnika Salke Zildžića nakon što je on sudski kažnjen.

Arnautović je kazao i da CIK može donositi odluku tek kad u ovom slučaju dobije od Ministarstva pravde BiH službenu dokumentaciju.

Izbornim zakonom BiH, opisane su situacije kad izabranom zvaničniku može prestati mandat i prije propisanog isteka. Jedna od tih situacija je sudsko kažnjavanje na šest mjeseci zatvora i više.