Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa od proljeća

Zimi nema kraja: Snijeg će padati u cijeloj BiH, moguć je čak i u maju!

Foto: Pixsel/BHmeteo

U noći na subotu lokalno mraz, za vikend nove padavine, kiša i snijeg. Na planinama centralnog pojasa Bosne mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova od početka godine

Hladno i nestabilno vrijeme potrajat će još jedan duži period, javlja BHmeteo. U noći na subotu lokalno mraz, za vikend nove padavine, kiša i snijeg. Na planinama centralnog pojasa Bosne mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova od početka godine.

U petak prolazno stabilnije, tokom dana u većem dijelu zemlje uz sunčane periode. U noći na subotu postepeno naoblačenje sa zapada, oko ponoći oblaci bi zahvatili Krajinu, a do jutarnjih sati subote i ostatak zemlje.

Najviše vedrine u tom slučaju zadržalo bi se nad centralnim i istočnim dijelovima zemlje. Tako da u ranim jutarnjim satima subote mraz najviše prijeti Podrinju, dok bi svakim kilometrom zapadnije situacija bila nešto bolja.

U subotu nakon hladnog i lokalno mraznog jutra, tokom dana pretežno oblačno. Kako dan bude odmicao pristizat će sve vise naoblake, a formiranjem plitkog ciklona u Jadranu i padavine. U poslijepodnevnim i večernjim satima kiša i snijeg u višim krajevima najprije će zahvatiti zapad zemlje, uz postepeno širenje na ostale krajeve. Sa dolaskom padavina tokom dana osjetno zahlađenje.

U nedjelju nestabilno vrijeme uz kišu, susnježicu i snijeg širom zemlje. U planinskim krajevima zapadne, centralne i istočne Bosne obilne snjezne padavine uz formiranje snjeznog pokrivača 10-30 cm. U nizinama u početku bez snijega, dok bi daljim padom temperatura u večernjim satima kiša prelazila u snijeg i u pojedinim nizinama Bosne. Hladno, uz zimske temperature u većini krajeva.

Tokom ponedjeljka padavine bi postepeno prestajale, ali bi se nestabilno vrijeme zadržalo i u nastavku naredne sedmice. Zasada bez naznaka skorijeg povratka ljetnih temperatura.

Nema stabilizacije do kraja aprila

Meteorologinju Tea Blažević je za N1 kazala kako nema stabilizacije vremena do kraja aprila.

“Čini se da se nećemo tako skoro vratiti ljetnom režimu u aprilu, barem ne onom u kojem su nam temperature prelazile 30. Što se tiče aprila, nećemo ponoviti ljetnu epizodu. Biće možda malo čak i svježije za april. Vrijeme će biti dosta nestabilno, idućih sedam dana trebamo očekivati barem malo kiše, ostavite toplije slojeve i kišobrane pri ruci”, istakla je.

No, da li to znači da ćemo gledati i snijeg u maju koji je pred nama? Blažević odgovara – ne trebamo isključiti tu opciju.

“Moguće da će se nestabilan period preliti i na početak maja, pa da zaleprša koja pahulja”, rekla je.