BiH

Živopisna biografija majora koji je prijetio bacanjem bombi

18/04/2018

Ispred zgrade Parlamenta FBiH u utorak je došlo do sukoba grupe demobiliziranih boraca sa pripadnicima specijalne jedinice policije, a jedan od aktera sukoba je zaprijetio da će “idući put doći sa bombama koje će baciti”.

Radi se o Hajrizu Doglodu, koji se predstavio kao ratni major, koji je medijima izjavio da je sa ostalim demonstrantima pokušao ući u zgradu Parlamenta FBiH, nakon čega je došlo do sukoba sa komandirom policije.

– U tom fizičkom obračunu sam ga uhvatio za vrat, nakon čega je on mene udario palicom. Kada se situacija smirila, izvinio sam se, ali on nije htio prihvatiti moje izvinjenje – izjavio je Doglod.

Dodao je i da se borio u ratu, a da od države nema ništa te da preživljava ilegalnim kopanjem ćumura u Zenici.

– Naredni put ćemo biti bolje organizovani i doći ćemo s bombama koje ćemo na njih baciti te će onda oni od nas bježati, a ne mi od njih – poručio je Doglod.

Doglodu bombe nisu strane, a ta se konstatacija ne odnosi se na ratni angažman. Protiv njega je Tužilaštvo ZDK podiglo optužnicu zbog krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava, nakon što je uhapšen u akciji Federalne uprave policije (FUP) 25. januara 2013. godine. U podrumu njegove kuće u selu Gradišće tom je prilikom pronađena veća količina naoružanja i vojne opreme.

Između ostalog, pronađeno je osam tromblonskih mina, 30 ručnih bombi, šest CS bombi, pet lakih ručnih bacača, dva topovska udara, 183 trotilska metka različite težine, 415 detonatorskih kapisli, 33 različite pješadijske mine, šest signalnih baklji, puškomitraljez M72, puška M48, puška “Heckler & Koch” G3, puškomitraljez “Degtyaryov”, dva puškomitraljeza M53, automatska puška “kalašnjikov” te više od 3.500 komada različitih vrsta i kalibara metaka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.