Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Travnik

Život Roma teži je nego prije

romi novi travnik (1)

Moderna vremena i Romima su, kaže, donijela neku drukčiju vrstu problema

Od 1990. godine 8. travnja obilježava se kao Dan Roma, ali mnogi pripadnici tog naroda nisu svjesni da ja danas njihov dan.

– Iz Crvenog križa čestitali su nam Dan Roma, donijeli nam pakete, mi jesmo Romi, ali nismo znali da je danas taj dan. Trebali bismo to slaviti, iako inače slavimo Đurđevdan. Možda ću se večeras srediti i negdje izaći, pa ću sa prijateljicom obilježiti ovaj dan – kazala je Novotravničanka Halida, Romkinja koju poznaju svi u gradu.

Objasnila nam je i kako izgledaju romske fešte.

– Kad slavimo rano ustanemo i idemo jedno drugima čestitati. Netko uzme janje, netko roštilj, kao za prvi maj, tako i mi. Onda navečer se skupimo pa igramo kolo, plešemo i baš nam lijepo bude – kazala je.

Moderna vremena i Romima su, kaže, donijela neku drukčiju vrstu problema.

– Nije kao prije, kad smo se znali skupljati i bili smo svi zajedno. Sad su svi odvojeni, svatko za sebe, ne družimo se baš – rekla je Halida.

Po njezinim riječima, život Roma uvijek je bio težak, a danas možda teži nego ikada.

– Danas lošije živimo nego prije. Policija nas tjera, ne daju nam prositi, ali mi znamo da im je to posao – kaže Halida.

Kao i svi, nada se boljem životu.

– Trebalo bi biti bolje, nadamo se boljem životu. Voljela bih raditi, ali me kao Romkinju neće nitko primiti. Više bih voljela raditi, nego što moram prositi. Nadamo se da će ova godina biti bolja – kazala je.

Za kraj se zahvalila svima koji pomažu Romima.

– Građani nam pomognu, policija, kao i Crveni križ i Merhamet. Isto tako razumijemo i kad nam ne mogu pomoći, bar mi razumijemo kako je kad se nema – rekla je za kraj.