Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Životne priče kroz objektiv bh. fotografa Zijaha Gafića

izlozba-zijah-gafic

Šezdesetak fotografija iz cijele Bosne i Hercegovine objedinjene u izložbi nazvanoj “20 godina kasnije – State of the Union: Fotografsko putovanje kroz Post-Daytonsku BiH” koja je otvorena večeras u sarajevskoj Vijećnici donose životne priče uočene kroz objektiv bh. fotografa Zijaha Gafića.

Njegovo fotografsko putovanje dio je projekta “State of the Union” osmišljenog kao vizuelno istraživanje života ljudi današnje BiH. Bilježeći život predstavljaju memoar prostora BiH, kao i istraživanje socijalnih pejzaža.

Fotografije istražuju, dokumentiraju i predstavljaju BiH onakvu kakva jeste 20 godina nakon rata i time otvaraju šira društvena i politička pitanja.

izlozba-zijah-gafic11

Autor ocjenjuje da je 20 godina nakon rata savršena prilika, budući da je napravljena vremenska distanca, da se pogleda gdje je BiH kao društvo danas i u kojem se smjeru kreće.

– Ovo je bilo antropološko putovanje kroz mjesta koja su ne nužno od interesa za medijske izvještaje. Fotografije se bave svakodnevnicom običnog čovjeka – pojasnio je Gafić.

Budući da su okviru ovog projekta rađene i radionice s mladima, Gafić je kazao da današnje tehnologije omogućavaju svakome da bude fotograf te je njihov cilj bio da se pokaže na koji način se one mogu koristiti.

Izložbu su otvorili programska koordinatorica ovog projekta iz “Pravo Ljudski” Festivala Elma Selman, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović i predstavnica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koja je finansijski pomogla ovaj projekat, Stephanie Altman-Winans.

izlozba-zijah-gafic2

Selman je podvukla da je projekat imao za cilj istražiti i dokumentirati realnost i život u BiH 20 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, a na fotografijama večeras prikazan je finalni zapis tog istraživanja.

Čović je ocijenio da ove fotografije donose sliku o BiH i imaju edukativni, socijalno angažirani i humanistički karakter, dodajući da proces započet u Daytonu nije završen zbog čega je BiH potrebna ista ona energija za daljnje vođenje zemlje na njenom evropskom putu.

Altman-Winans smatra da će ova izložba obogatiti kulturni život BiH, a ona ujedno predstavlja i sve ono što je BiH i što može postati u budućnosti.

Ovim projektom, Gafić i “Pravo Ljudski” pozivaju građane na aktivno posmatranje vlastitog okruženja, izlazak iz sveprisutne dnevno-političke matrice te propitivanje i promišljanje vlastite pozicije u kontekstu različitih vizija društvene stvarnosti.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 31. decembra.