STAVOVI

Zlatko Dizdarević za Fokus: Iluzija je da će Biden temeljno prekomponovati Dayton

dizdarevic zlatko

Pristali smo da budemo igračka inostranih centara odlučivanja, najmanje puta tri, i otud je sve ovo što se ovaj put desilo u vezi sa Rusijom, a podjednako se dešava i sa Zapadom i na trećim stranama, sa Turskom recimo- smatra Dizdarević

S.DEGIRMENDŽIĆ

Zlatko Dizdarević, nekadašnji diplomata, danas novinar i publicista za Fokus je komentirao poziciju BiH na međunarodnom planu, a u svjetlu i svega onog što je pratilo i nedavnu posjetu našoj zemlji ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Dizdarević ocjenjuje da je “pomalo tužna činjenica da se u analizama svega ovoga o čemu je riječ, i najboljih namjera i naslijeđenog osjećanja za pravdu, principe i međunarodna uvažavanja polazi od iznenađenosti iskazane kroz pitanje – kako je moguće da se “ne poštuju državne institucije i protokoli” kako su moguće situacije poput ove koje su se desile tokom posjete ministra Lavrova i kako se mogu odraziti na BiH kada je u pitanju njena pozicija na međunarodnom planu?”

LOGIČNA REALNOST

-Nažalost, naša “pozicija na međunarodnom planu” odavno ne zavisi od nas u konstruktivnom smislu,a pristajanje na svakodnevna ponašanja mimo međunarodnih standarda, naša dodvoravanja različitim politikama i strategijama izvana, naša unutrašnja politička i diplomatska potkapacitiranost – uz sve ostalo – dovelo nas je u poziciju da o vlastitom statusu, opredjeljenjima i sudbini mi ponajmanje odlučujemo. Pristali smo da budemo igračka inostranih centara odlučivanja, najmanje puta tri, i otud je sve ovo što se ovaj put desilo u vezi sa Rusijom, a podjednako se dešava i sa Zapadom i na trećim stranama, sa Turskom recimo- smatra Dizdarević.

Stoga, imajući u vidu sveukupnu situaciju u zemlji i dugogodišnje ponašanje ovdašnjih političkih predstavnika Dizdarević ocjenjuje da je sve ono što se dešava očekivan slijed događaja.

-Sasvim je logična realnost ovo što imamo u državi koja je izgubila, a zapravo poklonila svaki, pa i vanjskopolitički dignitet i vlastito dostojanstvo. Nije čudo, zato, što će i o narednim koracima u vezi sa nama odlučivati centri moći mimo nas, spram njihovih interesa i “geostrategija”, računajući s tim da su ovdje već obezbijeđene pripadajuće politike i operativne garniture u funkciji tih politika koje će slijepo slijediti projekte iz vana- kaže Dizdarević.

Dizdarević nije optimističan u pogledu neke opsežnije izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma kako se tumače najave novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena da je “Dejton donio mir, ali da posao nije završen”.

-Iluzija je da će Biden temeljno prekomponovati Dayton koji je u Americi spomenik zaustavljanju rata u BiH i da će sva ta obećanja sa te strane biti realizovana onako kako se najavljuje. Zapad (Amerika i EU) su poodavno svojom pasivnošću ostavili BiH kao prazan prostor . Po njima uspješan, jer se održava status quo, a mjera uspjeha je što se “ne puca”, a u koji sada agresivno nasrće Rusija sa političkom doktrinom separatizma i održavanja unutrašnjih tenzija na kojima se može graditi odugovlačenje, u najbljoj varijanti, za ulazak BiH u EU i NATO. Čak i ako uđu u “reforme” Daytona u BiH, na tragu izjava da je sporazum “nedovršen posao”, da je “nacionalizam remetilački faktor”, da je vladavina prava ugrožena itd. – po mom mišljenju izvjesno je da temeljne promjene Daytona neće biti-smatra Dizdarević.

ENTITETSKA PODIJELJENOST

Prema Dizdarevićevim ocjenama ukoliko i dođe do nekih promjena u BiH, one će se prije odnositi na promjenu nekih političkih lidera, prvenstveno onih u RS-u.

– Što znači da entiteska podijeljenost sa bezmalo “državotvornim” RS-om ostaje, a u okviru toga mogu se tražiti kombinacije za zamjenom, kada to velikima bude odgovaralo, tamošnjih lidera sadašnjih separatističkih projekata sa nekim “umjerenijim” koji će uzajamno priznati BiH kao državu, entitete kao realnost unutar koje će se sarađivati, te novu garnituru u OHR-u koji ostaje priznat od novih lidera.

– Ukratko, BiH ostaje država na principima Daytona pojednostavljenog institucionalno, uz djelomično realizovanje EU principa, ali daleko od države koja će napredovati na politici i osjećanjima zajedničke države kompatibilne sa evropskim standardima i principima, makar i bila primljena u EU pa i NATO.

– Uostalom, svjedoci smo postojanja država koje već jesu u EU, ali svojim politikama i opredjeljenjima podobro iskaču iz onog okvira koji je bio neupitan za profil EU u skladu sa izvornim idejama i ciljevima- zaključuje Dizdarević za Fokus.