Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica

Zlatko Knežević razriješen dužnosti sudije Ustavnog suda BiH, Krišto povukla apelaciju

ustavni sud bih
Foto: Fena/ Arhiva

Istovremeno, Ustavni sud BiH je odbio da raspravlja o prijedlogu potpredsjednika Zlatka M. Kneževića za poništenje Odluke ovog suda od 19. juna o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH kojom je brisana odredba člana 39. Pravila

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je plenarnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, u skladu s odredbama Pravila Suda Zlatka M. Kneževića razriješio dužnosti sudije/potpredsjednika Ustavnog suda BiH prije isteka vremena na koje je izabran, na njegov zahtjev od 29. juna, a zbog odlaska u penziju s 2. januarom 2024. godine.

Istovremeno, Ustavni sud BiH je odbio da raspravlja o prijedlogu potpredsjednika Zlatka M. Kneževića za poništenje Odluke ovog suda od 19. juna o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH kojom je brisana odredba člana 39. Pravila.

Također, Ustavni sud je na sjednici usvojio Izvještaj o izvršenju odluka Ustavnog suda BiH, te riješio određena administrativna pitanja.

Podnositeljica je u dopisu od 6. jula, kojim je tražila povlačenje zahtjeva, navela da je Ministarstvo pravde BiH pripremilo Prijedlog zakona o sudovima BiH koji bi se trebao razmatrati na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.

Od odluka koje je donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud je izdvojio odluku u predmetu U-15/20 u kojom je obustavljen postupak jer je podnositeljica zahtjeva Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, odustala od zahtjeva.