BiH

Izašao iz bolnice

Zlatko proveo 27 dana na respiratoru: Kao da je neko ugasio sijalicu

28/10/2020

A u danima kojih se Zlatko srećom ne sjeća, nekoliko puta je stavljan i skidan sa respiratora, na kojem je proveo dvadeset i sedam dana, preživio kliničku smrt. I ostao na životu

Nakon 93 dana liječenja od posljedica zaraze virusom COVID-19, od čega 27 provedenih na respiratoru, Zlatko Anđelić izašao je iz bolnice. Na vlastitim nogama.

Dok u Jedinici intenzivnog liječenja iščekuje dolazak supruge i sina s kojima će nakon puna 93 dana konačno poći kući, 50-godišnji Zlatko Anđelić iz Kiseljaka još uvijek nesigurnim koracima prelazi bolesničku sobu. Još ne vjerujući da je pobijedio COVID. Sve je počelo u julu, kada je simptome zaraze osjetila supruga, pa onda on i dvije kćerke. Hospitaliziran je prvo u travničkoj bolnici za plućne bolesti, odakle je prebačen u Bilu.

– Kao da je neko ugasio sijalicu, ničega se ne sjećam. Kad sam došao sebi počeo ispunjavati ukrštenice, počeo sam pisati slova. Doduše, nisam mogao pročitat šta sam pisao, ali sam pisao. Tad sam počeo da pamtim te stvari, prije toga ne znam ništa – priča on.

A u danima kojih se Zlatko srećom ne sjeća, nekoliko puta je stavljan i skidan sa respiratora, na kojem je proveo dvadeset i sedam dana, preživio kliničku smrt. I ostao na životu.

– Moglo bi se reći da je Zlatko pomjerio neke standarde. Sve moguće komplikacije koje je neko mogao razviti na respiratoru, bili su kod Zlatka – kaže dr. Marko Androšević, šef anestezije.

– Vjernik sam. Zahvaljujući Bogu i doktorima koji su imali znanje, koji nisu žalili to znanje da primijene, jer džaba znanje ako se drži zaključano u sefu ili u glavi, treba biti čovjek pa to znanje primijeniti, ja sam imao sreću da sam na takve ljude udario – kaže Zlatko.

Nevolja koja ga je dovela u bolnicu zbližila ga je sa zdravstvenim rdanicima. Oni su mu sada više od rodbine, govori supruga Ivana, koja je i u najtežim trenucima kada se njen suprug opraštao od života vjerovala u pozitivan ishod. Vjerovalo je i njihovo četvero djece.

– Mada sam se jako bojala, vjerovala sam. Da nisam vjerovala ne bih izdržala sve to. Ne ponovilo se nikad nikome ovo što smo mi prošli – poručuje Ivana.

I Zlatko, koji je nakon tri mjeseca konačno na svojim nogama, ali i dalje ovisan o tuđoj pomoći, upozorava:

– Nažalost, mislim da će koronu morati svako da preboli, samo je moj savjet, na prvi simptom ne čekat nikoga, ne slušat nikoga, pravo doktor. Ja sam se zapustio, sabralo se desetak dana, a to je već kasno – ističe on.

Dok polako nogu za nogom oslanjajući se na najbliže, ide prema izlazu, ne skida osmijeh, znajući da će prvi put nakon toliko vremena izići iz bolnice i imati priliku da neke stvari mijenja u svome životu. I prvi put kaže zna šta će to biti:

– Što je najvažnije, treba čuvati zdravlje, a ja ga nisam čuvao. To ću promijeniti – zaključuje Zlatko.

Kompletan prilog Federalne TV pogledajte OVDJE.

 

 

Komentari

Autor: Federalna TV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.