BiH

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

Zlatni septembar u Sarajevu – Budi zlatan

25/09/2020

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom „Budi zlatan“.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.
U mjesecu septembru imali smo mnogo aktivnosti. Posjetili smo Mostar, Tuzlu, Bihać i Zenicu. Željeli smo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku.
Kampanju su podržale i mnoge javne ličnosti kao što je naša ambasadorica Amra Džeko, Edin Džeko, Jala Brat, Šejla Ramović, Amer Kadić i mnogi drugi.

Zlatni septembar se približava finišu i slijedi nam događaj u Sarajevu. Naši infopultovi sa zlatnim maskama i zlatnim vrpcama te instalacija zlatnih balona će biti postavljeni u subotu, 26.09.2020. od 12 – 17 sati na platou ispred SCC-a i unutar SCC-a, a gdje će građani imati priliku da se informišu o dječijem raku, problemima s kojima se susreću, ali i da kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane zlatne maske pruže podršku djeci oboljeloj od raka.
Stoga pozivamo medije i građane da zajedno s nama pozlate ovaj septembar i pomognu da se glas djece oboljele od raka i njihovih porodica što dalje čuje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.