BiH

sud bih

Zločinac se nagodio i dobio tri mjeseca zatvora zbog prijetnji smrću čuvarima

24/11/2022

Optuženi je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja

Optuženi Dragoja Zmijanjac (1951), koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

Oglašen je krivim za produženo krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Optuženi je priznao krivicu da je, kao osuđeno lice na izdržavanju kazne zatvora za ratne zločine ubistva počinjene na području Prijedora, u Zavodu za izvršenje krivičnih/kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH u Istočnoj Ilidži, u dva navrata upućivao prijetnje zavodskom službeniku prilikom obavljanja službene radnje.

Optuženi je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja.

Nakon razmatranja, sporazum je prihvaćen od Suda te je optuženom izrečena spomenuta kazna, saopćeno je iz Suda BiH.

Ubio Halila Dedića

Apelaciono vijeće Državnog suda u junu 2017. potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Dragoja Zmijanjac osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora.

U Sudu su potvrdili da je otpremljena drugostepena presuda kojom je žalba Zmijanjcevog branioca odbijena kao neosnovana, te potvrđena presuda iz novembra 2016. godine.

Zmijanjac je proglašen krivim što je u julu 1992. godine izveo iz kuće Halila Dedića i vodio ga putem dok mu je držao pušku uperenu u leđa, da bi ga onda ubio. U presudi je navedeno i da je bio svjestan da čini krivično djelo s visokom stopom umišljaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.