Podignuta optužnica

Zločini u Miskoj Glavi: Dane i Mijodrag optuženi za zarobljavanje i strijeljanje više od 100 civila

tuzilastvo-bih-sud

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv državljana Srbije Daneta Bajića i Mijodraga Kneževića koji su osumnjičeni da su počinili zločin protiv čovječnosti u mjestu Miska Glava kod Prijedora.

Osumnjičeni Dane Bajić, kao komandir Policijske stanice Ljubija i član Kriznog štaba i Mijodrag Knežević, kao naoružani pripadnik vojne, policijske ili paravojne formacije se terete da su učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 bošnjačkih i hrvatskih civila na području Miske Glave kod Ljubije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema saopćenju, civili su mučeni i zlostavljani, nakon čega je strijeljano više od 100 žrtava, ubijeno i sahranjeno u masovnim grobnicama Redak I i Redak II.

„Optuženi Bajić se tereti da je kao komandir Stanice milicije i član Kriznog štaba Ljubija učestvovao u planiranju, organizovanju i naređivanju i podsticanju i pomaganju u progonu, protivpravnom lišenju slobode, zatvaranju, mučenju i ubijanju ovih civila stavljajući na raspolaganje policijske resurse i ništa nije preduzeo da u okviru svojih ovlašćenja i odgovornosti pokrene postupke za procesuiranje i utvrđivanje odgovornosti počinilaca ovih djela“, navedeno je u saopćenju.

Knežević, prema Tužilaštvu BiH, se tereti da je lično učestvovao u hvatanju, mučenju i maltretiranju žrtava, dovoženju na mjesto gdje su ubijene, kao i da je učestvovao u strijeljanju zarobljenika.

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Kako je navedeno u saopćenju, osumnjičeni se nalaze na teritoriji Republike Srbije, a saslušani su putem međunarodne pravne pomoći sa Republikom Srbijom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.