Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zloupotreba imena Crvenog krsta u Brčkom s ciljem obmane građana

brcko

Crveni krst/križ Brčko distrikta upozorio je javnost da se na terenu pojavila zloputreba imena ove humanitarne organizacije u svrhu obmane građana u akcijama prikupljanja novčanih sredstava.

Iz Crvenog krsta/križa saopšteno je da se ovoj organizaciji obratilo nekoliko građana koji su tražili informacije o prodaji “markica” i prikupljanu humanitarnih priloga što na području distrikta čine nepoznata lica koja se predstavljaju kao volonteri ove organizacije u Brčkom.

O ovom slučaju je, kako navode, upoznata i Policija distrikta.

“Prodaja ‘markica’ vrši se isključivo u dvije akcije koje se održavaju svake godine u okviru humanitarno-socijalnog programa Crvenog krsta/križa distrikta Brčko pod nazivom ‘Nedjelja Crvenog krsta/križa’ u periodu od 8. maja do 15. maja i ‘Nedjelja borbe protiv tuberkuloze’ u periodu od 14. septembra do 21. septembra”, dodaje se u saopštenju.

Iz Crvenog krsta/križa distrikta Brčko osuđuju ovu zloupotrebu i napominju da se sredstva prikupljena prodajom “markica” koriste za užine učenicima brčanskih osnovnih i srednjih škola koji su u stanju socijalne potrebe, te da se akcije najavljuju putem javnih glasila, kao i da volonteri brčanskog Crvenog krsta/križa nose obilježja svoje organizacije.

Brčanski Crveni krst/križ najavio je da će 5. decembra, na Međunarodni dan volontera, u kino sali Omladinskog centra u Brčkom u 11.00 časova biti održana prezentacija aktivnosti i programa Crvenog krsta/križa distrikta, te pozvao građane da se uključe u ove aktivnosti i daju dorinos radu ove organizacije.