Značajan doprinos Oružanih snaga BiH na vježbi u Marylandu

osbih maryland333

Demonstracijom uvježbanih radnji i aktivnosti bitnih za brzi odgovor pomoći stanovništvu u Baltimoru, završena je vježba Nacionalne garde Maryland – pomoć civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda ˮVigilant guard 18-4ˮ, u kojoj su u pripremi i realizaciji učestvovali i pripadnici Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH.

Na više različitih lokacija prikazana je helikopterska evakucija povrijeđenih, smještaj u prihvatni centar i pružanje prve pomoći, predstavljene su i kamere za pretraživanje terena koje se ugrađuju na helikoptere i s odličnom rezolucijom mogu snimati na udaljenostima od tri milje.

Pripadnici Nacionalne garde Marylanda objasnili su i način funkcioniranja mašine za prečišćavanje vode kojom se upravlja na daljinu, te prikazali simulaciju kibernetičkog napada i brzo reagiranje na napad.

Jedna grupa pripadnika MO i OSBiH je u saradnji sa štabom Nacionalne garde Marylanda učestvovala u planiranju, organizranju i realizaciji zadataka.

Tokom rada, upoznati su sa štabnim procedurama, procesima donošenja vojnih odluka, dokumentacijom i načinom rada Agencije za vanredne situacije Maryland (Maryland Emergency Management Agency (MEMA).

Druga grupa, u ulozi međunarodnog posmatrača, upoznata je sa strateškim nivoom uzajamne pomoći civilnih i vojnih struktura u realnim situacijama.

Sumirajući rezultate vježbe, komandant Nacionalne garde Maryland, generalmajor Linda Sing (Linda L. Singh) zahvalila se pripadnicima MO i OSBiH koji su, prema njenim riječima, pružili značajan doprinos svojim direktnim učešćem u vježbi kao i onima koji su bili u ulozi posmatrača.

Ona je naglasila da će Nacionalna garda Maryland dati punu podršku ako se u budućnosti slična vježba organizuje pod okriljem Američko-jadranske povelje, te da bi voljela da BiH bude nosilac vježbe. Vježba je, osim uvježbavanja radnji za brzu pomoć civilima pri elementarnim nepogodama, imala za cilj uvježbavanje saradnje vojnih i civilnih struktura.

Ured za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH pružio je podršku tokom organizacije i realizacije te aktivnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.