Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukinuta "pripravnost"

Značajno smanjenje zagađenja u Sarajevu, otkriveno šta je najveći uzrok

sarajevo-zagadjenje-zraka

Nedavna mjerenja izduvnih gasova iz vozila na cestama Kantona Sarajevo, ukazala su, nažalost, na drastična odstupanja u odnosu na evropske gradove

Usljed meteoroloških promjena koje karakteriše porast temperature, od jutros se bilježi značajan pad koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku na svim mjernim mjestima u Kantonu Sarajevo, zbog čega je ukinuta epizoda “Pripravnost”, prema Planu interventnih mjera.

Generalno, kako se bliži kraj grijne sezone, smanjuju se emisije zagađujućih materija od sagorijevanja čvrstih energenata, a primarni izvor zagađenja zraka u ostatku godine ostaje saobraćaj.

Nedavna mjerenja izduvnih gasova iz vozila na cestama Kantona Sarajevo, ukazala su, nažalost, na drastična odstupanja u odnosu na evropske gradove.

Utvrđeno je, između ostalog, da vozila na benzin sa Euro standardima do 5 emituju mnogo više koncentracije PM10 čestica i azotnih oksida, u usporedbi sa štetnim emisijama koje se iz istih tipova vozila bilježe u drugim evropskim gradovima.

Ocjena struke, navedena u Studiji o mjerenju izduvnih gasova iz vozila u Sarajevu je da bi buduće mjere smanjenja štetnih emisija iz saobraćaja trebale biti usmjerene i ka poboljšanju kvalitete goriva i provjere performansi trosmjernih katalizatora na starijim benzinskim automobilima, te generalno na zabrani vožnje u gradu starijim vozilima sa visokim emisijama.

Jedan od istaknutih zaključaka u Studiji je da “stariji automobili na benzin, prije Euro 5, pokazuju nenormalno visoke emisije u poređenju sa sličnim vozilima u drugim evropskim gradovima”.

Istaknuto je, između ostalog i da prelazak sa Euro 1 na Euro 5 vozila u saobraćaju osigurava smanjenje štetnih emisija do 90 posto. Također je navedeno da dizel automobili doprinose najvećim količinama emisija zagađujućih čestica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.