Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zloupotreba sistema

Znate li ko su “profesionalni žalitelji”? Ovaj posao je postao – ozbiljan biznis

papir dokument
Ilustracija: Pixabay

“Profesionalni žalioci često reketiraju ugovorne organe ili druge ponuđače, namjerno obarajući tender dok ne dobiju neku drugu naknadu”, kaže Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH

U Bosni i Hercegovini postoje osobe i njihove kompanije, čiji je posao da se žale na tenderima. Prijavljuju se na tendere, bez namjere da stvarno dobiju posao. Žalbama obaraju tendere, ucjenjuju, reketiraju druge ponude i svjesno zaustavljaju projekte ili poslovne procese. Ovaj posao postao je – ozbiljan biznis.

Masovno podnošenje žalbi u postupku javnih nabavki. Obara i odugovlači tendere. To je posao “profesionalnog žalioca”.

Ovo nije “profesionalni žalilac”. Ovo je advokat koji zastupa ozbiljne kompanije putem javnih nabavki. Objašnjava za BHRT kako suprotna strana zloupotrebljava sistem.

“Takozvani ‘profesionalni žalitelji’ rade na način da izjave žalbu ugovornom organu pa ugovorni organ, ako usvoji žalbu, dosudi troškove advokata i dalje se ne vodi postupak, a ako ugovorni organ ocijeni da neće platiti troškove sastava žalbe i neće usvojiti žalbu, prosljeđuje se žalba Uredu za razmatranje žalbi i u tom slučaju ti profesionalni žalitelji ne uplaćuju naknadu za vođenje žalbenog postupka”, kaže za BHRT advokat Sanel Nezirić.

Naplaćene troškove “profesionalni žalilac” podijeli sa angažovanim advokatom. Dobro upućeni tvrde da su prisutne ucjene i reketiranja drugih kompanija.

“Profesionalni žalioci često reketiraju ugovorne organe ili druge ponuđače, namjerno obarajući tender dok ne dobiju neku drugu naknadu kako bi prestali da ulažu žalbe i odugovlače postupke ili ih obaraju”, kaže Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH.

Ova problematika, potvrdili su u Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine, doživjela je eskalaciju. Analizom je utvrđen svojevrsni modus operandi “profesionalnih žalilaca”.

“Jedan privredni subjekt i njegov pravni punomoćnik/advokat su, u periodu od 11 mjeseci u 2023. godini, izjavili čak 147 žalbi, koje su procesno odbačene, to jest zaključkom odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu, što predstavlja evidentnu zloupotrebu pravne zaštite”, kažu iz Agencije za javne nabavke BiH.

Teško je ovom problemu u potpunosti stati u kraj. Jedno od rješenja je propisivanje naknade za vođenje žalbenog postupka, ali pred ugovornim organom. Postoje i drugi modeli.

“Ako imate situaciju da zbog žalbi onih koji nemaju ni ambiciju, čak, da dobiju neki posao, se zaustavljaju infrastrukturni radovi, ako se zaustavljaju nabavke, pa često i medicinske opreme i lijekova, onda vam je jasno koliko je ova pojava zaista destruktivna i treba ispitati da li ovdje ima elemenata krivičnog djela”, kaže Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH.

Ne treba isključiti ni namjerne greške u javnim nabavkama. Dobri pravnici to lako iskoriste. Štetu plaćaju građani Bosne i Hercegovine.