Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stalni komitet

BiH krajem maja zvanični NATO kandidat?

nato bih zastave
Foto: BHRT

Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a se složio da stvori novi status za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao NATO kandidate.

Ovi statusi treba da budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji krajem maja.

Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo, navodi se u saopćenju na zvaničnoj stranici NATO-a.

Učestvovalo više od 40 delegata NATO-a

Na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a. Na sastanku su delegati pozdravili Švedsku, najnovijeg saveznika NATO-a, a švedski parlamentarci su ovom prvom sastanku prisustvovali kao punopravni članovi.

Estonska premijerka Kaja Kallas je u svom govoru naglasila da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena, jer to čini Alijansu jačom.

Poslanici NATO-a su također pripremili svoje početne preporuke o tome kako šefovi savezničkih država i vlada treba da ojačaju kolektivnu odbranu i odvraćanje, transformišu NATO i ostanu u potpunosti posvećeni pobjedi Ukrajine.

Ove preporuke će biti razmatrane na samitu u Washingtonu 9.-11. jula ove godine, a konačne preporuke Skupštine za samit NATO-a u Washingtonu o kandidatima bit će prethodno usaglašene tokom proljećnog zasjedanja u Sofiji, u Bugarskoj, krajem maja.

Naša stranka: Velika sedmica za BiH, kandidatski status za NATO još jedan korak u korist BiH

Naša stranka (NS) pozdravila je danas činjenicu da je Parlamentarna skupština NATO saveza (PSNATO) dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u NATO-u, koji bi trebao biti ratifikovan u maju.

– Pozdravljamo činjenicu da je Skupština NATO saveza Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata za članstvo u NATO-u, što bi trebalo biti ratifikovano u maju. Govori to da u NATO savezu postoji snažna svijest o opasnosti od ruskog uticaja i drugih destruktivnih faktora na našu zemlju, ali i nepokolebljiva odlučnost da se taj uticaj zaustavi – saopćeno je iz NS-a povodom vijesti da je PSNATO-a BiH dodijelila status kandidata za članstvo.

Iz ove stranke ističu kako je to za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne važnosti, “jer sad je jasno – svi pokušaji destabilizacije Bosne i Hercegovine, kao i regije, dobit će snažan odgovor i biti ugašeni”.

– Uz otvaranje pregovora s EU, ovo je sigurno najznačajniji uspjeh Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Jednako kao evropske, naša budućnost su NATO integracije. EU podrazumijeva, prije svega, bolji standard, a NATO sigurnost. Jednog bez drugog nema – navodi se u saopćenju.