Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zolić za Fokus.ba: Prošlo je dosta vremena od popisa, treba ga korigovati

hasan zolic

Popis stanovništva u BiH iz 2013. godine u proteklim je godinama izazvao brojne kontroverze, ponajviše zbog pritužbi iz RS-a na način obrade podataka.

Sredinom ove godine popis je konačno objavljen, a kako bismo saznali na koji način će država BiH moći iskorisiti ove podatke u narednom periodu, razgovarali smo sa stručnjakom iz oblasti statistike i demografije, profesorom Hasanom Zolićem. On je istakao da će BiH morati korigovati određene podatke jer su prošle tri godine od popisa i šest mjeseci od objave rezultata.

Popis stanovništva u svim zemljama predstavlja osnov za kreiranje ekonomskih i drugih politika, a BiH konačno ima konkretne osnovne podatke dvadeset i jednu godinu po završetku rata.

“Postoji projekcija razvoja za 2017. godinu i već se radi na osnovu pokazatelja iz popisa stanovništva. Rezultati popisa će pomoći i u popunjavanju obrazaca koje smo dobili nedavno od Evropske unije. Nemoguće bi bilo pravilo odgovoriti na sva pitanja bez popisa. Posebno će biti važni podaci o radnoaktivnom stanovništvu, obrazovanju, ali i ukupnom broju stanovnika”, kazao je Zolić za Fokus.ba.

Mišljenja je da će država imati velike koristi od svih struktura popisa, uključujući i starosnu.

“Podaci o poljoprivredi mogu pomoći u kreiranju određenih politika. Evropska unija traži da se izvrši poseban popis za poljoprivredni sektor, ali i u popisu iz 2013. godine ima značajnih podataka za razvoj poljoprivrede. Isto je i su slučaju šumarstva, ali i u industriji. Prošlo je dosta vremena od popisa i neki rezultati se moraju korigovati. Ali popis iz 2013. godine predstavlja dobar osnov”, naglasio je Zolić.

On ističe da postoji mogućnost da “neko” počne osporavati broj stanovnika u BiH.

“Organi EU su dali zeleno svjetlo za sve podatke. Oni su valjani i kada je riječ o broju stanovnika i nacionalnoj strukturi. Može se to opet od strane Republike Srpske osporavati, ali ne bi trebalo dozvoliti da se podaci poništavaju”, naveo je Zolić.