Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ponovo utvrđen Nacrt Budžeta KS

Zolj o novoj vlasti: Teatar, tragikomedija i Čevljanovići

adem-zolj-

Ranije su iz nekoliko političkih stranaka koje pregovaraju oko formiranja izvršne vlasti istakli da je predloženi Budžet pun “manjkavosti kao i da je bankomat odlazeće vlasti”

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo ponovo je utvrđen Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a koji je premijer KS Adem Zolj povukao sa dnevnog reda sjednice Skupštine KS 20. novembra. Danas je utvrđen isti iznos od 928.370.000 KM. Kako je Zolj pojasnio “došlo je samo do jedne manje izmjene unutar Ministarstva za boračka pitanja”.

Potcrtao je kako je u ovom Nacrtu budžeta za kapitalne projekte planirano 150 miliona KM, a u istom tom iznosu planirani su i oni koji će biti realizovani iz inostranog zaduženja, tačnije iz kredita EBRD-a. Još jednom je naglasio kako je ovo do sada najveći iznos budžeta.

Pojašnjavajući stavke Budžeta Zolj je kazao da se uvećao iznos za plaće s obzirom da su potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima i povećane osnovice.

– U maju 2019. godine sredstva od EBRD-a će biti operativna, i moći će se započeti sa nabavkom novih autobusa, tramvaja i trolejbusa, kao i sa rekonstrukcijom tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže, te izgradnjom nove pruge od Ilidže do Hrasnice. Do tada resorna ministarstva trebaju da završe sve potrebne procedure – rekao je premijer Zolj.

Poručio je kako će uposlenici u obrazovanju imati redovne plate kao i do sada, a ukoliko se budžet i ne usvoji do kraja godine Univerzitet će se finansirati kao i do sada, a po usvajanju automatski prelazi na trezorsko poslovanje.

Nacrt Budžeta KS za 2019. godinu od petka će biti i javno objavljen. Ranije su iz nekoliko političkih stranaka koje pregovaraju oko formiranja izvršne vlasti istakli da je predloženi Budžet pun “manjkavosti kao i da je bankomat odlazeće vlasti”.

Zolj se posebno obrušio i na zastupnike u Skupštini KS poredeći njihovo ponašanje sa “Čevljanskom koridom”.

– Sa novom vlašću bit će teatar. Moglo bi biti tragikomedija na repertoaru Skupštine i Vlade  – kazao je danas Zolj.