Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina, Radenko Ilić oslobođen

sud tužilaštvo bih vstv
Foto: Fena

U istom predmetu, Radenko Ilić, također bivši pripadnik Vojske RS, je oslobođen krivice, “zbog kontradiktornosti izjava svjedoka”

Zoran Ilić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, osuđen je na 11 godina zatvora, u Sudu Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 3. juna, javlja Radio Slobodna Evropa.

On se tereti da je u periodu od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine u opštini Rogatica (istočna BiH) učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se od tada gubi svaki trag.

U istom predmetu, Radenko Ilić, također bivši pripadnik Vojske RS, je oslobođen krivice, “zbog kontradiktornosti izjava svjedoka”, kako je rečeno prilikom presude.

Optužnica protiv njih je podignuta 2021. godine.

“U naselju Rudo (opština Rogatica) su 19. juna 1992., naoružani i u uniformama, zajedno s drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prisilnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena”, saopšeno je tada iz Tužilaštva.

Zorana Ilića je Sud BiH 2018. oslobodio krivice da je, kao pripadnik VRS-a, 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi “Tekija” silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma.

Vijeće je tada zaključilo da nije sporno da je oštećena preživjela čin silovanja, ali da je ostao sporan identitet počinioca.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Rogatici živi oko 10.700 stanovnika, od čega je nešto više od 1.100 Bošnjaka.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Rogatici je živjelo gotovo 22.000 stanovnika. Bošnjaka je tada, prije rata, živjelo više od 13.000 u toj opštini.