Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski predsjednik

Milanović se na komemoraciji u Jasenovcu ponovo obračunavao s Plenkovićem: E pa nećeš, matere ti

milanovic

“Plenković je udbašenko, a ja sam bio predsjednik Partije koja je izašla iz Saveza komunista koja je bila vezana za UDBA-u. Što i da jesam pristupio Savezu komunista? Pa nisam bio predsjednik HDZ-a”, rekao je

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti u Jasenovcu, pri čemu se nastavio obračunavati s premijerom Andrejem Plenkovićem te ga je u više navrata nazvao udbašem.

“Plenković je po svemu udbaš. Moram ih tako nazivati, oni to zaslužuju. Moji živci su ledeni. Plenković, koji tokom aktualca u saboru pojede tri hemijske, govori o mentalnom zdravlju”, rekao je Milanović, prenosi Index.

“Kad je Pupovac razmijenjen za fotokopirni stroj, kad je fotokopirni stroj poslan na Filozofski fakultet, a takvim strojem su se tada mogle dizati revolucije, uslov je bio da Pupovac tamo postane profesor. To su bile udbaške metode tog vremena”, rekao je.

“Neki su se iz onog sistema pokušali iskupiti na način da su se borili za hrvatsku državu. Ali najodvratniji su oni iz trećeg ešalona, koji su onda dobivali društveni status na osnovu svojih roditelja, oni bi trebali šutjeti. I Ivica Račan je bio šef Partije, koju nije moguće odvojiti od UDBA-e, ali on je to prihvaćao sa svojim greškama”, rekao je.

“Ali da mi jedan sin rezervnog majora KOS-a sad govori da je jedan Gotovina udbaš, e pa nećeš, matere ti. Predsjednik hrvatske vlade je udbaš druge generacije”, rekao je Milanović.

“Ne podnosim one koji su isplivali ispod svog sluzavog kamena i sad nam drže lekcije. Hrvatske legende rata pokušavaju prikazati kao udbaše. Medved neće nikad imati reputaciju kao Gotovina. Ali mogao je imati ljudsku reputaciju, ali ju je izgubio”, rekao je.

“Mi smo komplicirano društvo. I to je Tuđman u jednoj mjeri razumio. I Šušak isto. Njegovi generali, Rojs i Krešić, potpisali su to pismo. Je li i Šušak udbaš?” rekao je Milanović.

“Plenković je udbašenko”

“Plenković je udbašenko, a ja sam bio predsjednik Partije koja je izašla iz Saveza komunista koja je bila vezana za UDBA-u. Što i da jesam pristupio Savezu komunista? Pa nisam bio predsjednik HDZ-a”, rekao je.

“Nisam mislio da će na vlast doći udbašenko zajedno s ekipom koja mu to tolerira. Pitajte Pupicu zašto mu to tolerira. Jevreji su se maknuli, oni su neovisni i imaju novaca. Nije lako biti neovisan”, rekao je predsjednik.

“I ukrajinski i ruski mediji su neobjektivni”

“Ukrajinski mediji su za mene neobjektivni mediji, kao i ruski, jer su to države u ratu. Hrvatski mediji su uglavnom kupljeni, ne svi, ima tu još malo cirkulacije. Ali ta vrsta udbaškog potkazivanja, pa zar vam nije jasno s kim tu imate posla? On kao Poncije Pilat pere ruke, kaže Milanović je kriv, on se zamjerio muslimanima. On je druker. Tko se služi takvim metodama? To je obična udbaška hulja”, rekao je Milanović.

“Kad me pitate za grijehe roditelja – svi imamo roditelje. Radi se o mjeri, dobrom odgoju i da ne moraliziraš. Iz udbaške si familije, otac ti je bio major KOS-a koji se bavio tehnikama informiranja, o čemu si pisao i maturski rad”, rekao je Milanović o Plenkoviću.