Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Zoran Milanović na sastanku NATO-a najviše govorio o – BiH

Predsjednik sudjelovao na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje
02.12.2021., Zagreb - Predsjednik Zoran Milanovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Fakultetskog vijeca Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveucilista u Zagrebu u prigodi obiljezavanja Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Milanović je u govorio “o ozbiljnim sigurnosnim problemima koje Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, tačnije u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u govoru pred čelnicima NATO-a, koji su u četvrtak završili svoj trodnevni samit u Madridu, ponovo najviše govorio o Bosni i Hercegovini, te je rekao da bi “destabilizacija BiH mogla imati ozbiljne implikacije za regiju i NATO.”

Milanović je u govorio “o ozbiljnim sigurnosnim problemima koje Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, tačnije u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatske.

“Događaji u Bosni i Hercegovini imaju izravan utjecaj na naš nacionalni interes i sigurnost. Daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO. Nadamo se da neće biti prekasno preokrenuti situaciju”, rekao je Milanović u srijedu u svom obraćanju šefovima država ili vlada država članica NATO-a.

“Zbog zemljopisnog položaja Hrvatske, na nas značajno utječu zbivanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dijelimo hiljadu kilometara dugu granicu. Jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine su Hrvati, od kojih većina također ima i državljanstvo EU. Mnogi su otišli tokom rata a nažalost sada odlaze prvenstveno zbog nedostatka vjere u budućnost BiH”, rekao je Milanović.

Rekao je da je “postupni napredak u BiH malo vjerovatan i da se ništa neće promijeniti nakon predstojećih oktobarskih  izbora.”

“U svakom slučaju, ishod neće biti dobar ni za Bosnu i Hercegovinu, niti za Hrvatsku, pa tako ni za NATO”, ustvrdio je.

Ponovo je govorio o izbornom zakonu.

“Jednostavno rečeno – Izborni zakon mora se promijeniti. Visoki predstavnik to može učiniti potezom pera, koristeći svoje tzv. Bonske ovlasti. Ukoliko se Visoki predstavnik neće baviti takvim ključnim pitanjima, njegova uloga sasvim gubi smisao”, rekao je Milanović.

Rekao je da čak među okupljenima državama ima onih koje “biraju svoju favorite u BiH, umjesto da hladnokrvno pristupaju stanju na terenu”.

Dodao je “da se ne smije zanemariti zabrinjavajuće stanje u BiH i na zapadnom Balkanu”.

“Možda se većini od vas, dragi kolege, čini da je naše jugoistočno susjedstvo mirno, a sukobi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da su sada već nejasna i daleka uspomena. To, nažalost, nije tako. Situacija u Bosni i Hercegovini je, u najboljem slučaju, zabrinjavajuća”, rekao je Milanović.

Izrazio je razočaranje što na Evropskom vijeću od 23. juna Bosni i Hercegovini nije dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU-u.

“Znam da je ovo povijesni Sastanak na vrhu NATO-a, i da su ulozi visoki. Međutim, dok želimo pomoći Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoobranu, dok jačamo našu obranu i odvraćanje, usvajamo novi Strategijski koncept, izražavamo dobrodošlicu dvjema novim članicama i donosimo niz drugih mjera osmišljenih za jačanje našeg Saveza, moja je dužnost privući vašu pozornost na naš nedovršen posao na zapadnom Balkanu”, poručio je Milanović, navodi se u priopćenju.