Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHAAAS

Zorana Štaka i Zlata Jašarević dobitnice nagrade “Vera Šnajder”

BHAAAS (1)

Planirano je 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je u okviru naučne konferencije “12. dani BHAAAS u BiH”, koja se održava od 24. do 27. juna u Mostaru, posebnu pažnju posvetila mladima i njihovom profesionalnom razvoju.

Tako se u sklopu “Dana”, kao središnji događaj studentskih aktivnosti, 25. i 26. juna održava Simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije.

Izabrano je petnaest postdiplomskih projekata, s pet univerziteta u Bosni i Hercegovini, koji će biti prezentirani na simpoziju, a BHAAAS je uz pomoć sponzora Key Consulting kompanije, svim studentima osigurao besplatan prijevoz i boravak u Mostaru.

Ovaj simpozij je jedinstvena prilika da studenti predstave svoje radove, vježbaju umijeće prezentiranja naučnih projekata te da raspravljaju i razmjenjuju ideje sa svojim kolegama, naveli su organizatori.

Majda Mujanović Babović, direktorica Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini (Futures Foundation BH) istaknula je kako je ta fondacija dodijelila nagradu “Vera Šnajder” dvjema bh. studenticama.

Dodala je kako je cilj nagrade javnost informisati o značaju i djelovanju Vere Šnajder, uspješne matematičarke i prve dekanice u Bosni i Hercegovini, ali i kreirati jedinstvenu priliku za studentice u Bosni i Hercegovini.

Fondacija budućnost u BiH dodijelila je nagradu u iznosu do 5.000 KM bh. studenticama – Zorani Štaka i Zlati Jašarević koje će putovati u Japan, odnosno u Portugal na dvije naučne konferencije.

Mujanović Babović navela je kako će se spomenuta nagrada dodjeljivati i narednih godina.

– Upravo aktivno tragamo i za drugim osobama iz naše naučne istorije, poput Vere Šnajder u čije ime možemo dodijeliti i kreirati nagrade, stipendije, te generalno dati potporu našim studentima koji se žele baviti naukom, naročito prirodnim i tehničkim, što i jest naša misija – rekla je direktorica Fondacije budućnosti u BiH.

Bosanskohercegovačko-američka akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine i ove je godine ugostila veliki broj istaknutih naučnika, doktora, akademskih radnika, istraživača i umjetnika.

Planirano je 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih nauka, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice.

Predavat će oko 300 eminentnih predavača pred stotinama sudionika iz više od 20 zemlja.

U subotu, 26. juna, održat će se specijalno predavanje i okrugli stol za studente s dr. sci. Martom Shahbazi, uglednom naučnicom s MRC Laboratorije za molekularnu biologiju u Cambridgeu. Marta radi na matičnim ćelijama i postigla je veliki uspjeh i pažnju javnosti prije nekoliko godina kada je po prvi put u laboratoriji uzgojila ljudski embrij do 14. dana razvoja. Istog dana prenosit će se i online dodjela nagrada poznatog 3MT takmičenja koje organizira BH Futures Foundation i u saradnji s BHAAAS-om.

BHAAAS od svog osnivanja dovodi vrhunske stručnjake u našu zemlju, od kojih su mnogi bh. porijekla i koji rade u prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire.

Dani BHAAAS u BiH im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele s kolegama i studentima u matičnoj zemlji.

Pokrovitelj “12. dana BHAAAS u BiH” je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a suorganizator Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).