Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Zovko: BiH da riješi problem Izbornog zakona, pa onda članstvo u EU

zeljana zovko

Formirani su domovi naroda, ali povjerenik Hahn je zajedno s povjerenicom (Federica) Mogherini rekao da se što prije moraju formirati svi nivoi vlasti kako bi Evropska unija znala s kim će pregovarati

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko zajedno s grupom zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) koja djeluje u okviru grupe za međureligijski i međukulturalni dijalog održala je u petak sastanak s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka u Mostaru.

Zastupnica Zovko kazala je kako će se ovom posjetom Hercegovini pokušati olakšati interkulturni i vjerski dijalog, ali i doći do rješenja za Izborni zakon.

– Bosna i Hercegovina mora biti buduća članica Evropske unije i treba dobiti kandidatski status, ali prije toga mora izaći iz ovog jednog zamrznutog stanja i riješiti problem Izbornog zakona, kako za Grad Mostar tako i za cijelu zemlju. Dolaskom sa svojim kolegama htjela sam još jednom obratiti pažnju na to da ova država ne može biti ostavljena sama sebi – kazala je Zovko.

Istaknula je kako je povjerenik za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao kako se ne može očekivati ništa ako se ne formira novo Vijeće ministara.

– Formirani su domovi naroda, ali povjerenik Hahn je zajedno s povjerenicom (Federica) Mogherini rekao da se što prije moraju formirati svi nivoi vlasti kako bi Evropska unija znala s kim će pregovarati. Ukoliko s bosanskohercegovačke strane ne postoje adekvatni sugovornici, onda se ni s evropske strane ne može očekivati nikakav pozitivan odgovor – kazala je Zovko.

Ocijenila je kako se mora naći neki način da se urazume i stranke koje ovdje djeluju kako bi se našao kompromis i jedno normalno rješenje da bi građani Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine imali jedan normalan život.

Inače, u izaslanstvu koje je u posjetu Bosni i Hercegovini nalaze se evropski zastupnici iz Italije, Njemačke, Holandije, Slovačke i Hrvatske te članovi Evropske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

Zajedno s izaslanstvom Kluba zastupnika EPP-a zastupnica Zovko posjetit će i Međugorje gdje će se susresti s nadbiskupom Hoserom te se upoznati s radom zajednice Cenacolo.