BiH

Zastupnica u Evropskom parlamentu

Zovko: Hrvati bi nestali kao politički faktor u BiH da Hrvatska nije u EU-u

09/04/2019

"Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor", tumači Zovko u razgovoru za Hinu

Hrvati bi nestali kao politički faktor u Bosni i Hercegovini da Hrvatska nije članica EU-a, a hrvatski zastupnici u Ecropskom parlamentu su značajno osnažili poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata, ustvrdila je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pred završetak mandata u Evropskom parlamentu.

U sadašnjem sazivu Europskog parlamenta Zovko je bila zamjenska članica u Odboru vanjske poslove i članica Izaslanstva za odnose s BiH, te ocjenjuje kako su “hrvatski zastupnici značajno utjecali na politiku Europske unije prema BiH” i da su svojim djelovanjem “uvelike ojačali položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

“Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor”, tumači Zovko u razgovoru za Hinu i dodaje da je u posljednjih 20 godina promjenama izbornog zakona i Ustava te “kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, došlo do toga da se u pregovorima o budućnosti BiH uvažavaju samo Sarajevo i Banja Luka”.

“Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU-u. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi niko više politički značajan dolje ne bi ostao, niti bi se itko više bavio politikom”, napominje Zovko. “Sada se ipak preko hrvatskih zastupnika, preko našeg premijera, itekako uzima u obzir hrvatski glas”, ističe europarlamentarka.

Dodala je kako je proširenje EU-a u interesu Hrvatske jer “nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, ukoliko ne dođe do proširenja” te kako je izmjena izbornog zakona uvjet bez kojeg BiH ne može nastaviti europski put.

Ako ne dođe do proširenja BiH se prepušta utjecaju zemalja poput Turske, Saudijske Arabije i Rusije upozorava Zovko i ističe da je Hrvatska “najzainteresiranija da se BiH što više približi Europskoj uniji kako bi se odmaknula od tih utjecaja”.

Željana Zovko je kao deveta na listi bila kandidatkinja HDZ-a na izborima za Evropski parlament 2014., a europarlamentarka je postala 2016. kao zamjena Davoru Ivi Stieru koji se vratio preuzeti dužnost u hrvatskoj vladi. Zovko je državljanka Hrvatske i Bosne i Hercegovina te je, među ostalim bila i ambasadorica BiH u Italiji i Španiji. U Evropskom parlamentu bila je članica, osim Delegacije za odnose s BiH i Kosovom, i Odbora za razvoj.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.