BiH

Ko ima ovakve "prijatelje", neprijatelji mu ne trebaju

Zovko: Hrvatska ne postupa nehumano, vlasti u Sarajevu moraju riješiti problem migranata

13/12/2018

„Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU te tako prebacivati problem sigurnosti na drugu stranu“, zaključila je Zovko

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnom zasjedanju na raspravi o položaju migranata na granici s Europskom unijom u Bosni i Hercegovini, saopćila je njena press-služba.

Na inicijativu populističkih i liberalnih stranaka u Europskom parlamentu ova rasprava stavljena je na dnevni red, a koja je, prema njenim riječima, imala za cilj “grubo optužiti Republiku Hrvatsku i ministarstvo unutarnjih poslova za navodno krajnje nehumano i neprofesionalno postupanje s izbjeglicama koje se nalaze na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske”.

U replici jednom od inicijatora, Zovko je naglasila: „Ne smijete koristiti mizeriju ljudi u svoju osobnu promociju i promociju svoje populističke stranke. Moram naglasiti kako Hrvatska poštuje sve međunarodne konvencije, te je nedavno i podržala UN-ov globalni sporazum o izbjeglicama s kojim se poziva na red i kontroliranje migrantskih valova“, naglasila zastupnica u replici.

Također, u svom izlaganju Zovko je naglasila kako je u Bosni i Hercegovini na snazi politizacija izbjegličkog problema, govoreći pritom da postoji dovoljno sredstava da se riješi ovaj problem: „Izbjeglice se okupljanju na granici s Europskom unijom, a Hrvatska koja poštuje sve međunarodne konvencije i dalje ima obvezu nastaviti čuvati sigurnost svojih granica kao i sigurnost EU-a“, poručila je Zovko.

Nadalje, zastupnica Zovko je naglasila kako vlasti u Sarajevu, zajedno s međunarodnom zajednicom, moraju pristupiti ozbiljno rješavanju problema na njegovom izvoru.

„Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU te tako prebacivati problem sigurnosti na drugu stranu“, zaključila je Zovko.

Napominjemo da je na ovaj problem zastupnica Zovko upozoravala u prethodnim mjesecima kao odgovor na upit lokalne zajednice u Bihaću kada su tražili zaštitu od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamenta u slučaju izgradnje izbjegličkih kampova u njihovoj Općini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.