Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sabor HDZ-a u Mostaru

Zovko: Komšić nema nikakvog dodira s nama i prezire sve ono što je naše

zovko

Adil Osmanović obratio se kao gost, kazavši da su SDA i HDZ nastali u isto vrijeme kao demokratske stranke koje su gajile i gaje demokratiju

Evropska parlamentarka Željana Zovko obratila se prisutnima na današnjem Saboru HDZ-a BiH u Mostaru. Govorila je o lošem položaju hrvatskog naroda u BiH, a imala je i poseban osvrt na oktobarske izbore.

– Podsjetit ću da su Bošnjaci birali dva člana Predsjedništva BiH. Izabrali su i hrvatskog člana, koji nema nikakvog dodira sa nama i koji prezire sve ono što je naše, poručila je uz aplauz prisutnih, prenosi Oslobođenje.

Adil Osmanović obratio se kao gost, kazavši da su SDA i HDZ nastali u isto vrijeme kao demokratske stranke koje su gajile i gaje demokratiju. Podsjetio je na dugogodišnju koaliciju, pozivajući na drugačije razmišljanje od onih koji HDZ i SDA ne žele da vide zajedno.

– Bit ćemo partneri u vlasti i prilikom ulaska BiH u EU. Moja lična želja je da zajedno snažnije pokrenemo BiH, poručio je.

Ilija Cvitanović kazao je da se posebno raduje što su na Sabor došli i predstavnici bošnjačkih stranaka, kazavši da hrvatskom narodu jedinstvo treba više nego ikada, jer je trenutak složen. Andrej Plenković poručio je da je Hrvatska najveći prijatelj Bosne i Hercegovine, kazavši da su iza nas djela i godine prijateljstva. Obećao je pomoć svake vrste u mogućnosti u mogućnosti u kojoj to Hrvatska bude mogla. I on je podsjetio n aproblem Izbornog zakona, pozivajući na dijalog kako bi s etaj problem konačno riješio. Obećao je i pomoć Vlade RH Sveučilištu i bolnici u Mostaru, kao i pomoć prilikom izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.