Zovko: Načela federalizacije su jedini put kojim se poštuje konstitutivna BiH

zeljana zovko

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta održana je rasprava o Izvješću Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Zastupnici su u raspravi podržali napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji te pozvali na daljnji napredak u provođenju institucionalnih reformi, reformi na području vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Naglašena je potreba za provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava te briga o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao i potreba za legitimnim političkim zastupanjem građana.

U raspravi je sudjelovala i zastupnica Željena Zovko koja u svom u izlaganju naglasila sljedeće:

„Pozdravljam Izvješće zastupnika Prede te rezolucije Euvopskog parlamenta koje su usvojene 2014. i 2015. godine koje govore o načelu federalizacije kao jedinom putu kojim bi se poštivala konstitutivna arhitektura BiH.

25 godina nakon rata trebali bi izvući pouke o Bosni i Hercegovini te ponuditi praktična rješenja, a ne tražiti ona koja nije moguće implementirati. Konstitutivni narodi postoje i to se treba poštivati.

Kada BiH postane članica Evropske unije moći ćemo razgovarati o nekim drugim željama“.

Glasanje o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine na rasporedu je Odbora za vanjske poslove sutra u 16.00 sati.