Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zrak u FBiH i dalje vrlo nezdrav, još nema poboljšanja

BiH

magla-sarajevo

U Federaciji BiH tokom jučerašnjeg dana nije bilo značajnijih promjena kada je u pitanju stanje kvaliteta zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u Sarajevu je nastavljen trend porasta koncentracija lebdećih čestica u zraku. Dnevni prosjeci koncentracija ovih čestica su ostali na sličnom nivou kao i prethodnih dana (320 -330 ug/m3). U toku noći na Ilidži su bilježene koncentracije od čak 800 ug/m3.

Koncentracije azotnih oksida u Sarajevu su takođe prekoračivale granične vrijednosti.

U Sarajevu je danas proglašena epizoda Upozorenja zbog prekomjernog zagađenja zraka i u skladu s tim će se provoditi i mjere za samnjenje zagađenja. Neke od najvažnijih mjera se odnose na zabranu kretanja vozila čiji motori imaju normu nižu od Euro 3, redukciju kretanja terentih vozila kroz grad i smanjenju produkcije toplotne energije u postrojenjima.

U Tuzli, Lukavcu i Zenici također nema značajnijih promjena u odnosu na prethodne dane, s tim da su koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica u Zenici nešto niže u odnosu na prethodna dva dana, no i dalje su vrlo visoke.

U Tuzli su također vrlo visoke koncentracije navedenih materija, dok su koncentracije sumpordioksida u Lukavcu u okviru graničnih vrijednosti.

-Zrak u svim navedenim gradovima se može ocijeniti kao vrlo nezdrav, osobito za osjetljive grupe stanovništva – ističu u FHMZBiH.

Zrak u Goraždu i Jajcu je jučer bio nešto kvalitetniji nego prethodnih dana te je zrak čist do umjereno zagađen.

U kotlinama je prisutna i gusta magla što pojačava osjećaj zagađenosti.

Ovakvo stanje, navode iz FHMZBiH, u skladu je sa općim meteorološkim prilikama, a u narednih 48 sati se ne očekuje značajnije poboljšanje uslova.

Posebno osjetljive grupe stanovništva trebale bi izbjegavati boravak na otvorenom ili barem smanjiti fizičke napore na otvorenom, a nošenje zaštitnih maski takođe je preporučljivo svim grupama stanovništva.

Koncentracije ostalih mjerenih polutanata su u okviru graničnih vrijednosti.