Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TRIAL International

Žrtvama ratnih zločina se prijeti oduzimanjem imovine

Adrijana Hanusic Becirovic fotografija (1)

Naplate troškova postupka, kako naglašavaju iz TRIAL-a, mogu aktivirati sjećanja na originalnu traumu i pokrenuti niz simptoma koji su i dalje prisutni

Velikom broju žrtava ratnih zločina, bivših logoraša, žrtava torture i seksualnog nasilja u ratu, kao i porodicama nestalih i ubijenih lica, prijeti se oduzimanjem imovine ukoliko nemaju sredstava da plate troškove postupka entitetima koje su tužili, saopćeno je iz organizacije TRIAL International.

Kako se navodi u saopćenju TRIAL Internationala, žrtve su u protekloj deceniji pokretale parnične postupke protiv entiteta koje smatraju odgovornim za stradanja koja su pretrpjele, a ponekad dodatno i protiv BiH. Međutim, njihovi tužbeni zahtjevi su odbijeni primjenom zastarnih rokova. Kao rezultat odbijanja tužbenih zahtjeva, kažu iz TRIAL-a, žrtve su dodatno bile obavezane da plate veoma visoke troškove postupka entitetima koje su tužili.

“U posljednjih nekoliko sedmica se intenzivirala procedura prinudne naplate, imamo sve više poziva žrtava ratnih zločina koje nam se obraćaju za pomoć. Prije mjesec dana, Evropska komisija je u svom izvještaju koji se tiče napretka BiH u procesu evropskih integracija, izdala preporuku entitetima da razmotre opciju odustajanja od potraživanja ovih troškova od strane žrtava”, ističe Adrijana Hanušić-Bećirović, viša pravna savjetnica u TRIAL Internationalu.

Prema saznanjima TRIAL-a, nekim žrtvama koje nisu mogle platiti ove troškove već je oduzeta pokretna imovina, što uključuje vozila i kućanske aparate, dok se nekima svakog mjeseca oduzima dio primanja poput penzija ili invalidnina. Dio njih se obratio i humanitarnim organizacijama za pomoć.

Iz ove ogranizacije pojašnjavaju da je Federalno pravobranilaštvo 2018. godine odustalo od potraživanja troškova nakon što je Ustavni sud BiH usvojio odluku u kojoj je utvrdio da je žrtvi ratnog zločina u ovakvoj situaciji povrijeđeno pravo na imovinu, kao i pravo na pristup sudu. Pravobranilaštvo BiH je također odustalo od potraživanja troškova, a ovakva praksa se još uvijek dešava isključivo u odnosu na troškove postupka Republike Srpske, saopćeno je.

Naplate troškova postupka, kako naglašavaju iz TRIAL-a, mogu aktivirati sjećanja na originalnu traumu i pokrenuti niz simptoma koji su i dalje prisutni.

“Prinudne naplate predstavljaju direktan udar na egzistenciju preživjelih i asociraju na gubitak, a često i jeste prijetnja vlastitom opstanku, jer mnogi od njih žive na granici siromaštva. Ovakvim postupcima žrtve rata se dodatno stigmatiziraju i viktimiziraju i to od strane legitimnih predstavnika vrhovne vlasti kao što je sud”, navodi psiholog Elmir Ibralić iz Udruženja građana “Vive žene”.