Žrtve o presudi Vojislavu Šešelju: Bitno je da je proglašen zločincem

BiH

logori

Bivši logoraši, koji su danas u Srebrenici pratili izricanje presude Vojislavu Šešelju pred Žalbenim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kazali su kako desetogodišnja kazna ne može zadovoljiti žrtve, javlja Anadolu Agency (AA).

Šešelj je danas proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premještanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji. Žalbeno vijeće je potvrdilo oslobađajuću presudu u tačkama optužnice vezanim za BiH i Hrvatsku.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, smatra da je drugostepena presuda Šešelju “popravila” prvostepenu.

“Prvostepena presuda Šešelju je bila nedovoljna za žrtve, nedovoljna za Bosnu i Hercegovinu. Drugostepena presuda je to nešto malo popravila, u situaciji da je Šešelj proglašen krivim i odgovornim za zločin protiv čovječnosti. Nije osuđen za sve tačke optužnice. Kazna od deset godina ne može zadovoljiti žrtve, ali je dobro da je dokazana njegova odgovornost”, kaže Mešković koji dodaje da se iz presuda Haškog tribunala moraju izvući poruke za mlađe generacije.

On je kazao da ne smiju postati matematičari i samo zbrajati presude i koliko je ko zatvora dobio.

“Mi poruke moramo prenijeti na mlađe generacije. Šešelj je jedan od političara, lidera, proglašen krivim i osuđen za zločin”, rekao je Mešković.

Elvis Špiodić, predsjednik Udruženja logoraša 11. juli Potočari – Srebrenica, kaže da preživjele žrtve genocida ne mogu biti zadovoljne presudom Vojislavu Šešelju.

“Sama presuda govori sve. Jedan od glavnih inicijatora za stvaranje Velike Srbije, protjerivanje i stradanje stanovništva je na slobodi. Ne možemo biti zadovoljni. Kazna od deset godina je premala za sve ono što je Šešelj uradio”, rekao je Špiodić

Almir Efendić iz Zvornika je više od trinaest mjeseci proveo u logoru Čelopek i kaže da je preživio strahote.

“Nakon Čelopeka bio sam u logoru Batković. Normalno, nisam zadovoljan presudom. Dobro je da drugostepenom presudom Šešelj osuđen. On je jedan od idejnih osnivača zla koje nas je snašlo, i dobio je deset godina. To je nedovoljno. Logoraši koji su tužili Republiku Srpsku su dobili kazne od nekoliko hiljada maraka. Dan danas se vrši pritisak na bivše logoraše. Tako i Šešelj ni dan danas ne odustaje od svojih ideja i namjera”, rekao je Efendić.

Tahirović: Ono što zadovoljava jeste da je Šešelj proglašen ratnim zločincem

 

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, smatra da je bitno da je danas Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu osudio Vojislava Šešelja na deset godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, kazna Šešelju je mogla biti veća od deset godina.

“Male su bile šanse da bi Šešelj bio vraćen na odsluženje kazne bilo gdje ili da bi odslužio kaznu ako bi bila veća. Deset godina, u svakom slučaju, nije ono što bi trebalo zadovoljiti pravdu, ali ono što zadovoljava jeste da je Šešelj proglašen ratnim zločincem”, poručio je Tahirović.

 

Žene Srebrenice nisu zadovoljne presudom

Članice Udruženja „Žene Srebrenice“ sa velikim razočarenjem su dočekale presudu Vojislavu Šešelju, kojeg je danas međunarodni mehanizam za krivične sudove osudio na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti. One su danas zajedno u Tuzli pratile izricanje presude i poručile da je presuda sramotna, javlja Anadolu Agency.

Šešelj je proglašen krivim po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela protiv civila u selu Hrtkovci u Vojvodini, u Srbiji.

“Žene Srebrenice” dočekale su presudu u šoku i nevjerici.

Više od 20 godina mirne protestne šetnje porodica ubijenih i nestalih tokom proteklog rata u Srebrenici i okolnim mjestima, predvodi Hajra Ćatić. Ona više od dvije decenije traga za kostima nestalog sina Nine Ćatića. Kazala je da sada vidi da se uzalud borila sve te godine i da je presuda Šešelju od deset godina zatvora to i potvrdila.

„Oni se oslobađaju, puštaju se na slobodu. Samo da su ga osudili za one provokacije, šta je sve radio, omalovažavao sud, ma nema kako se nije ponašao. Žrtve vrijeđao, svašta… Evo, pogledajte, šta se radi“, rekla je Ćatić.

Razočaranje i suze nije krila ni Vasvija Kadić kojoj su tokom rata ubijeni otac, trojica braće i brojni članovi uže familije. Kaže da je život sa nepravdom jako težak i da joj je svaki dan sve teže, naročito, što niko nije odgovarao za ubistva članova njene porodice.

„Jučer je bio rođendan mom bratu rahmetli, blizancu, 57 godina, a ja 23 godine živim bez njega. Ne mogu da vam opišem. I ovo sve što nam se dešava. Svaki 11. kada izađem, ujutru kad se probudim, ne da me duša boli, već svaki komadić tijela. Pomisao kako su pobijeni, na zvjerski način, svirepo. Ne mogu… Nemam riječi, zaista. Ovo sve što se dešava, da se nikome u životu ne desi“, kazala je Kadić.

Žene Srebrenice kažu da je presuda sramotna jer je tužilaštvo u žalbi tražilo osudu po šest tačaka, a Šešelj je osuđen samo po tri.

„Trebao je biti kažnjen, pa nije važno je li u Beogradu ili u nekome zatvoru. Za nas bi bila neka pravda, neki minimum pravde zadovoljen. Međutim, ovo je sud sebe ‘oprao’ da izgleda kao da je napravio neki balans. Bio deset godina u zatvoru i da dobije tu neku presudu. Ovo je strašno. Ne znam šta da vam kažem. Žalosno”, kazala je Nura Begović.